Fenomenet shkencore të Kuranit: Forma qarkore e Tokës

“Ai krijoi qiejt e tokën me qëllim të caktuar; Ai natën mbështjell (vendi të) ditës dhe ditën ia mbështjell natës; Ai nënshtroi diellin dhe hënën, që secili lëviz deri në një afat të caktuar, pra Ai është ngadhënjyesi, mëkatfalësi.” (Kurani i Shenjtë: Sureja 39, Ajeti 5)

Në Kur’an, fjalët e përdorura për përshkrimin e gjithësisë janë mjaft të shquara. Fjala Arabe që përkthehet si “mbështjell” në ajetin e mësipërm është “takwir”. Në Shqip dmth “për të vënë një gjë mbi një tjetër, mbështjellur si petk.

Për shembull, në fjalorët Shqip kjo fjalë përdoret për veprimin e mbështjelljes së një gjëje rreth një tjetre, në mënyrën e njëjtë sikurse turbani. Informacioni I dhënë në këtë ajet për ditën dhe natën që mbështjellin njëri-tjetrin përfshin informacion të saktë për formën e tokës.

Kjo mund të jetë e vërtetë vetëm nëse Toka është e rrumbullakët. Kjo dmth se Kur’ani, I cili është shpallur në shekullin e 7-të, la të kuptohet në formën qarkore të tokës.

Megjithatë, nuk duhet harruar se njohuritë astronomike të asaj kohe e perceptonin tokën më ndryshe. Atëherë mendohej se toka ishte e sheshtë dhe të gjitha llogaritjet dhe shpjegimet shkencore ishin të bazuara mbi këtë besim.

Mirëpo, Kur’ani I Madhërishëm përdori fjalët më përkufizuese kur flitej për përshkrimin e gjithësisë. Këto fakte, të cilat ne mund t’I kuptojmë drejt tek në shekullin tonë, kanë qenë në Kur’an për një kohë mjaft të gjatë. /Quran and Science/

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati
Index ->

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. Islam Gjakova.net e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.