Shkencëtarët thonë se lutja Islame, namazi, është ilaç për stresin dhe problemet me shpinë

Shkencëtarët thonë se lutja Islame (e njohur si namaz) që muslimanët e kryejnë pesë herë në ditë mund të jetë e mirë për shpinën, nëse bëhet ashtu siç duhet.

Rezultatet janë publikuar në studimin shkencor me titull "Studimi ergonomik i lëvizjeve të trupit gjatë lutjeve muslimane me ndihmën e modelimit digjital" në revistën shkencore " International Journal of Industrial and Systems Engineering".

Gjatë studimit janë përdorur modele kompjuterike të njerëzve në pozita gjatë kryerjes së namazit dhe kanë analizuar se namazi, ndikon në zvogëlimin e dhimbjeve të shpinës.

Pozita e sexhdes rrit elasticitetin e nyjave, thuhet në studim. Ndërsa kryerja e namazit një herë në ditë është i dobishëm për shëndetin, e nëse bëhet pesë herë në ditë atëherë ofron edhe më shumë përfitime.

Prof. Khasawneh, bashkë-autor i studimit thotë: “Nëse shikojmë mënyrat e lëvizjeve në namaz, shohim se disa prej tyre ngjasojnë me ato të yoga-s ose terapisë me ushtrime fizike që përdoren për trajtimin e dhimbjeve në pjesën e poshtme të shpinës. Në shëndetin fizik ndikon gjendja socio-ekonomike, mënyra e jetesës dhe faktorët fetarë. Përveç kësaj, studimi ka treguar se ekziston një lidhje e fortë midis lutjes dhe vetëdijes në lidhje me mbajtjen e një jete të shëndetshme. Namazi mund të eliminoj stresin fizik dhe ankthin, ndërsa ekzistojnë studime që tregojnë se namazi mund të konsiderohet si një trajtim efektiv klinik në çrregullimin e sistemit neuro-muskulor-eshtëror.”

Është interesante, se pozita e sexhdes, siç na ka mësuar Muhammedi (a.s.) përmendet në disa vende edhe në Bibël:

“Dhe ai (Jezusi) shkoi pak përpara, ra me fytyrë për tokë dhe lutej …” (Bibla, Mateu 26:39)

“Atëherë Jozueu ra me fytyrë për tokë… Bibla, Jozueu 5:14)

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati
Index ->

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.