Në Vjenë u mbajt Konferenca Ndërkombëtare e Teologjisë Islame në Europë

Më 27 dhe 28 janar në Universitetin e Vjenës u mbajt Konferenca Ndërkombëtare e Departamenteve dhe Fakulteteve të Shkencave Islame, si dhe Instituteve Teologjike dhe Pedagogjike Islame të Europës “E ardhmja e teologjisë islame dhe e edukimit fetar në Evropë në fushën e tensioneve midis shkencës, politikës dhe shoqërisë”.

Konferenca e iniciuar nga Instituti i Teologjisë Islame në Universitetin Vjenës është mbajtur në ambientet e kampusit universitar të këtij universiteti, ku merrnin pjesë 50 akademikë dhe drejtues të 16 departamenteve, fakulteteve dhe instituteve teologjike islame nga Austria, Gjermania, Zvicra, Shqipëria, Bosnja dhe Turqia.
Në këtë tubim shkencor e para e këtij lloji në Europë mori pjesë edhe Dr. Genti Kruja, si përfaqësues i Departamentit të Shkencave Islame në Universitetin Bedër në Tiranë, i cili ka folur rreth rrugëtimit të këtij departamenti, kontributit ndër vite në fushën akademike të Shkencave Islame, aktivitetit shkencor që zhvillohet, si dhe sfidave me të cilat përballet kjo fushë në Shqipëri.
Europa, vitet e fundit ka njohur një rritje të interesit për edukimin fetar pedagogjik dhe teologjik islam në institucionet akademike të shumë shteteve, ku janë themeluar tashmë disa departamente, institute dhe fakultete të Shkencave dhe Teologjisë Islame, në të cilat përgatiten kryesisht kuadro pedagogjik për shkollat e shteteve përkatëse, si dhe kuadro për institucionet dhe qendrat kulturore islame të Europës dhe për xhamitë e saj.
Kjo ka bërë që krahas nevojave për përgatitjen e këtyre kuadrove, këto institucione të përballen dhe me sfida të ndryshme mes realitetit, ku janë ngritur këto institucione, shoqërisë, politikës dhe zhvillimit akademik dhe shkencor të këtyre programeve.
Pikërisht lidhur me këto tema dhe sfida, drejtues dhe profesorë nga 16 universitete dhe institute, kanë folur rreth institucioneve ku ata zhvillojnë veprimtarinë e tyre akademike dhe shkencore në fushën e Shkencave Islame, në të cilat krahas prezantimit të departmenteve dhe instituteve teologjike përkatëse, kanë folur dhe për mënyrën dhe mundësitë e zgjidhjes së sfidave, që ato përballen në këtë fushë. Një temë tjetër diskutimi ka qenë dhe forcimi e zgjerimi i bashkëpunimit ndërmjet këtyre institucioneve nëpërmjet programeve të përbashkëta akademike, si Erasmus +, si dhe shkëmbimit të eksperiencave të ndërsjella midis stafeve akademike dhe studentëve të kësaj fushe në Europë./kmsh/

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati
Index ->

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. Islam Gjakova.net e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.