Fakte interesante rreth trupit të njeriut!

”Vërtet, Ne e krijuam njeriun në formën më të bukur” (Surja Tin : 4)

Një pjesë e lëkurës sonë ndërrohet çdo 2-4 javë duke bërë që në vit të nxirren afro 1 kg lëkurë e vdekur.

Nëse rrudhat tuaja do të përhapeshin do të arrinin masën e një këllëfi jastëku

Muskuli më i fortë i trupit tonë është gjuha dhe kocka më e fortë e trupit është nofulla.

Gjatësia totale e nervave në trupin e njeriut
është 75 km

Një person prodhon rreth 600 milimetra pështymë çdo ditë.

Një person bën rreth 20 000 frymëmarrje në ditë.

Ne shpenzojmë 10 përqind të ditës duke mbyllur sytë në fraksion sekondash.

Ekzistojnë rreth 2.3 deri në 7.5 milion ngjyra sysh të ndryshme.

Pa gishtin e vogël, njeriu do të humbte 50% të fuqisë së dorës.

Zemra e njeriut rreth 100 mijë herë në ditë duke pompuar 5.5 litra gjak në minutë që i bie 3 milion litra gjak në vit

15 – 3 deri në 5 gram të trupit tonë është i përbërë nga bakteret. Rreth 1 miliard baktere mund të rriten në secilin dhëmb

Goja juaj prodhon rreth një litër pështymë çdo ditë.

Truri juaj është ndonjëherë më aktiv kur ju jeni në gjumë se sa kur jeni zgjuar.

Kur jemi shtrirë, enët e gjakut të një të rrituri mund të rrethojnë ekuatorin e Tokës katër herë!

Një njeri normal ka 67 lloje të ndryshme bakteresh në bark.

Organet lëshojnë një sasi të vogël të dritës që është e vështirë te shihet me sy të lirë

Ju humbisni rreth 4 kg qelizash të lëkurës çdo vit.

Dhëmbët e njeriut janë po aq të fortë sa dhëmbët e peshkaqenit.

Shkencëtarët thonë se hunda mund të nuhasë 1 trilion aroma të ndryshme.

Njerëzit janë të vetmet specie që skuqen.

Gjaku juaj përbën rreth 8% të peshës së trupit tuaj.

Kur teshtin, njeriu e bën këtë më shpejtësi mbi 160 km në orë.

Zemra e njeriu prodhon brenda një dite aq energji sa i nevojitet një kamioni për të ecur mbi 30 kilometra

Njeriu mund të jetojë pa ushqim për 70 ditë.

Receptorët e shijes nuk gjenden vetëm në gjuhë por edhe në stomak, zorrë, pankreas, mushkëri dhe në tru.

Numri i baktereve në gojën e njeriut është i barabartë me numrin e popullsisë totale të botës ose edhe më shumë.

Një fije floku mund të mbajë peshën e një molle

Dhëmbët janë pjesa e vetme e trupit që nuk mund të riparojnë veten. E gjithë kjo, për shkak se dhëmbët nuk janë pjesë “e gjallë” e trupit tonë.

Në fund të jetës së tij trupi ka prodhuar 950 kilometër flokë, ndërsa sytë janë mbyllur rreth 415 milionë herë.

"Ai i krijoi qiejt dhe tokën me të drejtë, ju formoi dhe ju dha forma të bukura. Tek Ai është kthimi"

(Tegabun.3)

Pêrzgjodhi inf.Qendresa Paqarizi


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Programi Festiv për Fitër Bajram