Një ditë, mësuesi dhe nxënësi i tij gjendeshin në pyll. Teksa bridhnin të mrekulluar nga bukuritë e pyllit, nxënësi ndjeu një shqetësim që i përsëritej shpesh dhe që kishte të bënte me faktin se mendja e tij ishte goxha e trazuar, plot zhurma e mendime kaotike.

Duke shfrytëzuar praninë vetëm me mësuesin e vet, nxënësi e pyeti:”Mësues! Përse shumica e njerezve kanë mendje që u gumëzhijnë nga mendimet, të zhurmshme dhe që nuk u gjejnë prehje? Përse vetëm pak njerëz kanë mendje të qetë? Çfarë mund të bëjë dikush që ta qetësojë mendjen e tij?”
Mësuesi i hodhi një shikim nxënësit të tij të devotshëm, i buzëqeshi dhe i tha: ”Do të tregoj një histori. Një elefant po qëndronte pranë një peme duke ngrënë nga gjethet e saj. Vjen një mizë dhe i afrohet tek veshi duke i zukatur pa pushim. Elefanti, me një përplasje veshësh e largoi, por miza iu qas sërish dhe përsëri elefanti e largoi me veshët e tij të mëdhenj.
Duke parë se miza nuk po i hiqej qafe dhe nuk po e linte rehat, elefanti ndërhyri dhe i tha: ”Përse nuk rri rehat dhe je kaq e zhurmshme?”
Miza iu përgjigj menjëherë: ”Më tërheq gjithçka që më shohin sytë, që më dëgjojnë veshët dhe që nuhat hunda. Pesë shqisat e mia dhe gjithçka që ndodh përreth më shtyjnë në të katër drejtimet dhe unë nuk u rezistoj dot. Cili është sekreti jot? Si mund të qëndrosh kaq i qetë dhe i paqtë?”
Elefanti i la gjethet e shijshme të pemës dhe i tha: ”Dëgjo moj mizë! Nuk janë pesë shqisat e mia ato që e komandojnë vëmendjen time. Unë e kam në kontroll të plotë vëmendjen dhe e drejtoj andej nga dua unë. Kjo më ndihmon që të jem i përqendruar totalisht në atë që veproj dhe ta mbaj mendjen të fokusuar dhe të qetë. Tani që po ushqehem për shembull, jam totalisht i zhytur në këtë proces. Kështu, unë e shijoj në maksimum ushqimin dhe e bluaj atë më mirë. Unë e kontrolloj vëmendjen dhe jo e kundërta, gjë e cila më ndihmon të ruaj qetësinë dhe paqen me veten.”
Kur dëgjoi këto fjalë, nxënësi hapi sytë i mrekulluar nga ajo që iu tha dhe një buzëqeshje iu shfaq në fytyrë. Ai vështroi mësuesin në sy dhe i tha: ”E kuptoj! Mendja ime nuk do të reshtë dhe të gumëzhijë nga zhurmat e zërat, nëse pesë shqisat e mia dhe gjithçka tjetër që ndodh në botën rreth meje vazhdojnë ta kontrollojnë atë (mendjen). Nga ana tjetër, nëse unë i marr nën kontroll të pesë shqisat, i aftë për të shpërfillur ngacmuesit e jashtëm, mendja ime do të jetë e qetë dhe në harmoni.”
“Po, e vërtetë” iu përgjigj aty për aty mësuesi “Mendja zhurmon dhe shoqëron vëmendjen kudo që shkon. Po të kontrollosh vëmendjen ke kontrolluar mendjen!”Elmaz Fida


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Intervistë në Tv Syri Vision: Kryetari i KBI Gjakovë, Dr. Valon ef. Myrta