Muslimanët e Singaporit këtë vit nuk do të shkojnë në Haxh

Singapori ka vendosur të shtyjë haxhin e këtij viti për 900 pelegrinët e tij deri në vitin 2021 për shkak të pandemisë Covid-19, sipas Këshillit Fetar Islamik të Singaporit (MUIS).

Në një deklaratë të MUIS thuhet se vendimi ishte marrë me pajtimin e Komitetit të Fatwa të Singaporit dhe në konsultim me Ministrinë e Shëndetësisë (MSH) të republikës, duke vënë në dukje se Komiteti i fetvave ishte mbledhur për të diskutuar çështjen dhe mbështet vendimin për shtyrjen e haxhit për pelegrinët Singaporas për vitin e ardhshëm për hir të shëndetit dhe sigurisë së tyre.

"Komiteti është i mendimit se në kontekstin aktual, jo të gjitha parakushtet për një haxh të sigurt janë përmbushur, dhe për këtë arsye, ata rekomandojnë që delegacioni i Singaporit të shtyjë planet e tij të haxhit në mënyrë që të shmanget dëmi i mundshëm," thotë MUIS.

Ata shpresojën që ky vendim i hershëm do të ndihmojë në lehtësimin e anktheve të pelegrinëve dhe familjeve të tyre, duke shprehur besimin e plotë në menaxhimin e pandemisë së Arabisë Saudite dhe se masat e duhura do të vendoseshin nëse procedohet haxhi.

Sidoqoftë, Singapori ka konsideratat e veta për të mbrojtur shëndetin dhe mirëqenien e pelegrinëve Singapore.

MUIS vuri në dukje se më shumë se 80% e Singaporeasve që janë planifikuar të kryejnë haxh këtë vit janë mbi moshën 50 vjeç.


Ministria (MSH) këshilloi që kjo kategori individësh të përballen me një rrezik më të madh të komplikimeve dhe vdekshmërisë nëse do të kontraktojnë virusin Covid-19, tha këshilli.

Pelegrinazhi vjetor i haxhit përfshin mbledhjen e rreth 2.5 milion njerëzve nga e gjithë bota, në qytetin e Mekës.

“Kjo është një mbledhje në shkallë të gjerë, ku përfshihen pelegrinët nga e gjithë bota. Ashtu si me rastin e udhëtimeve jashtë shtetit, ekzistojnë rreziqe të pandara që pelegrinët Singaporanë të marrin pjesë në haj dhe të kontraktojnë virusin."

Në mars të vitit 2020, Ministria e Haxhit dhe Umres e mbretërisë kanë lëshuar një këshillë për agjensitë e haxhit në të gjithë botën për të ndaluar marrjen e rezervimeve të reja ose pagesa në lidhje me haxhin e haxhit në vitin 2020.

Saudia Airlines gjithashtu ka njoftuar për pezullimin e të gjitha fluturimeve ndërkombëtare deri në njoftimin e mëtejshëm.


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

APEL PËR NDIHMË për familjen 6 anëtarëshe nga Demjani, Gjakovë