Përmendore martires së shamisë në Gjermani

Ditë më parë në qytetin e Dresdenit në Gjermani u zbulua portreti përkujtimor i egjiptianes Merva Sherbini, e cila me një korrik të vitit të kaluar ishte ther me thikë deri në vdekje, nga ekstremisti gjerman, Aleks Finz me origjinë ruse.

Konflikti kishte nisur në një çerdhe fëmijësh, për hapësirën e fëmijëve të tyre. Aleksi e kishte ofenduar Merven në baza fetare për shkak të shamisë së saj. Kjo e fundit e kishte paraqitur rastin në gjyq, i cili kishte dënuar gjermanin me një shumë prej 750 euro dëmshpërblim, për çka Aleksi ishte ankuar në shkallën e dytë. Gjatë gjykimit, brenda në sallën e gjyqit ai e kishte sulmuar Merven disa herë me thikë, dhe nga plagët e marra ajo kishte vdekur. Në kohën kur ajo ishte shtatzënë në muajin e tretë.
Ky akt i shëmtuar kishte ngjallë indinjatë të thellë jo vetëm brenda komunitetit mysliman në Gjermani, por edhe më gjerë, në shenjë solidariteti me Merva Sherbinin, e cila po përgatiste temën e doktoraturës nga lëmi i farmacisë. Rastin e Merves, i cili kishte marrë përmasa tejet të gjëra në medet egjiptiane, të cilat e quajtën “martire të shamisë”.
Institucionet qeveritare të krahinës së Saksit, me rastin e një vjetorit të vdekjes së saj organizuan shpalosjen e portretit të Merva Sherbinit, brenda Gjykatës ku ajo ishte therur, ndërkohë që dy artist të rinj në një shesh të Dresdenit shpalosen bustin e saj me shami. Me këtë rast ministri i drejtësisë së krahinës së Saksit, Jorgen Martinz deklaroi: “Kjo përmendore do të na shërbejë si simbol për ta përkujtuar të renë egjiptiane, Merva Sherbinin, e cila në moshën 31 vjeçare ra viktimë e një ekstremisti dhe do të na shërbejë si vërejtje serioze për ta luftuar racizmin dhe urrejtjen ndaj të huajve”.
Pas këtij akti kriminal, Gjykata e Lartë e Dresdenit e kishte dënuar Aleks Finzin ( 28 vjeçar ) me burg të përjetshëm, nën akuzën për vrasje me paramendim dhe për shkaqe racore. Por, i akuzuari gjatë procesit gjyqësor e kishte mohuar se vrasjen e kishte bërë i shtyrë nga urrejtja e tij ndaj të huajve.
Përkujtimi i një vjetorit të vdekjes në këtë mënyrë dinjitoze, nga organet qeveritare të krahinës së Saksit në Dresden, ishte pritur me një lehtësi të madhe në familjen e të ndjerës Merva Sherbinit në qytetin e Aleksandrisë si dhe në mediet egjiptiane dhe ato arabe.Qemajl Morina

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.