Vrasja e një bukurie

“E kush mundë të jetë më mizor se ai që në xhamitë e Allahut pengon të përmendet emri i Tij e të bëhet ibadet dhe përpiqet për shkatërrimin e tyre. Atyre ndryshe nuk ju takon të hyjnë vetë në ato, por vetëm duke qenë respektues të tyre e jo rrënues. Ata në këtë jetë kanë nënçmimin e në botën tjetër dënim të madh” (El Bekare: 114)

Këtyre ditëve nëpër mediat elektronike po qarkullon një video incizim i Xhamisë së Çarshisë në Prilep. E djegur nga dora zullumqare në vitin 2001, e lënë në mëshirë të dhëmbit të kohës dhe të njerëzve të pandërgjegjshëm, ky monument fetar e kulturor që daton nga shekulli XV, po bëhet harap, po shndërrohet në deponi mbeturinash dhe në toalet publik. Turp dhe gjynah që bie mbi njerëzit e pandërgjegjshëm, por edhe më turp për institucionet përgjegjëse të shtetit të cilat po lejojnë një vandalizëm të këtillë.
Më shumë se pesëmbëdhjetë vjet po përpiqem bashkë me koleg, personalisht dhe në emër të Bashkësisë Islame po i animoj institucionet e vendit dhe ato ndërkombëtare që bukuria e rrallë e Çarshi Xhamisë të rikthehet bashkë me funksionin e sajë primar. Nuk ka derë në të cilën nuk kemi trokitur, nuk ka funksionar politik, parti apo Qeveri nga e cila nuk kemi kërkuar të na ndihmojnë të ringjallim këtë shtëpi të Zotit. Përherë kemi hasur në vesh të shurdhër ose në premtime boshe. Më shumë se kaq nuk e di çfarë mund të bëjmë. Por, megjithatë, unë dhe Bashkësia Islame nuk heqim dorë deri sa kjo xhami e veçantë të shkëlqejë sërish dhe deri sa nga minareja e sajë sërish të dëgjohet thirrja për namaz.
Do e bëjmë këtë përpjekje sepse xhamitë paraqesin pjesën përbërëse të ekzistencës të çdo praktikuesi të fesë islame. Ato janë vendtubimi i xhematit dhe orientues i mbindërtimit shpirtëror e fetar, edukativ, arsimor e kulturor të tij. Ndërtimi ose rindërtimi i një xhamie dëshmon besimin e njeriut në mëshirën e Allahut. Xhamitë janë vullnet i Zotit dhe për këtë shkak, aty ku Zoti ka vënë pikë ne nuk do vejmë presje. Tekefundit, përkujdesja për shtëpitë e Allahut është një nga obligimet e Bashkësisë Islame dhe pjesë e misionit të çdo teologu islam.
Dhe, jam i vetëdijshëm se pengesat për revitalizimin e Çarshi Xhamisë burojnë nga forca retrograde të instaluara në shoqërinë tonë, nga njerëz të mjerë të cilët nuk dinë se si të ballafaqohen me një bukuri të llojit të kësaj xhamie. Këto pengesa vijnë nga njerëz të cilët e bjerin kohën e tyre dhe i harxhojnë ditët e kësaj jete duke mos e gjetur kuptimin në ditën e sotme a të nesërme por duke jetuar në ditën e djeshme. Të jetosh me dilemat dhe paqartësitë e të kaluarës, të plotësosh veten me urrejtje dhe të kanalizosh gabimisht atë urrejtje, do të thotë një jetë e kotë. Është vërtetë mjerim i skajshëm dhe errësim i mendjes kur përpara syve ke nje bukuri të rrallë dhe atë e shndërron në deponi dhe toalet publik. Budallenjtë janë hajna të sojit më të keq, ata të vjedhin edhe kohën edhe disponimin.
Sidoqoftë, mbetet fakti se bukuritë që i hasim në Tokë, pra edhe ndërtimet e llojit të çarshi Xhamisë, janë një shenjë e dukshme e dashurisë që Zoti ka për njeriun. Çdo bukuri që Zoti e ka krijuar i është dhuruar njeriut, dhe çdo gjë të bukur që ka krijuar njeriu, për Zotin e ka bërë.
Fatkeqësisht, urrejtja, smira dhe mëkati, në Prilep po e dëmtojnë dimensionin e bukurisë që njeriu ia ka kushtuar Zotit të vetë , po ia mohojnë njerëzve ndjenjën e gëzimit dhe mundësinë për ta shijuar bukurinë. Në Prilep, duke e djegur xhaminë që është ndoshta e para që është ndërtuar në Evropë dhe duke u sjell në mënyrën më primitive ndaj rrënojave të sajë , nuk është djegur thjeshtë një objekt, është djegur raporti mes njerëzve. Aq më keq, është djegur raporti i njerëzve me Zotin. Jo i të gjithëve, shpresoj.


Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati
Index ->

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.