Shkencë

Studim, Foshnjat i mësojnë dy gjuhë, që në barkun e nënës

Foshnjat që rriten në një ambient dygjuhësh mësojnë ta bëjnë dallimin mes dy gjuhëve që në barkun e nënës, mësohet nga një studim i publikuar këtë javë në revistën amerikane "Psychological Science".

Lexo me teper

1001 Shpikjet dhe Trashëgimia Muslimane

Kafeja, kompjuteri dhe makina e pistonave - a mund të imagjinojmë një botë pa to? Për shumicën prej nesh këto janë pjesë të ndërlikuara të përditshmërisë gjatë jetës dhe njohuria që çoi në to u shpikën ose kanë kaluar nëpër botën e lashtë islame. Kjo është tema e një ekspozite në Muzeun shkencor të Londrës dhe është shumë larg pikëpamjeve dhe qëndrimeve nga disa se Muslimanët dhe Bota perëndimore përfaqësojnë një "përplasje të qytetërimeve" .

Lexo me teper

"Tingulli i qetësisë", truri e percepton pa zhurma

Kur gjithçka që na rrethon bie në qetësi, truri jonë fillon të perceptojë "tingullin e heshtjes".

Lexo me teper

Zbulohet peshku "jashtëtokësor"

Banorët e fshatit Daluo në Kinë, zbuluan në një liqe të një shpelle, një kilometër nën sipërfaqe të tokës, një peshk me pamje jashtëtokësori.

Lexo me teper

Transplantimi i parë me sukses i laringut

Kohët e fundit, një grup mjekësh kryen me sukses transplantimin e laringut, një nga organet që mund të transplantohet me shumë vështirësi e rrezik për jetën e pacientit. Në fakt, është hera e parë që laringu transplantohet nga një njeri i vdekur tek një pacient i gjallë. Ky transplantim u krye në Bruksel tek një paciente që jeton e punon me ndërkombëtarët në Kosovë.

Lexo me teper

Diabeti, drejt pankreasit artificial

E ardhmja e diabetit nuk do të jetë më një torturë për pacientët. Atyre do u duhet vetëm të mbajnë me vete, në xhep ose tek rripi, pankreasin e tyre artificial.

Lexo me teper