Shkencë

Google synon të ofroj Wi-Fi falas në gjithë botën!

Google Station, është emri i projektit që kompania synon të arrijë marrëveshje me qendra tregtare, universitete, kafene, operatorë të telefonisë mobile dhe ofrues interneti, në mënyrë që ky shërbim t’u ofrohet të gjithëve me anë të rrjetit Wi-Fi.

Lexo me teper

Të rinjtë inovativë kosovarë, shpikin dorën protetike të printuar 3D – për t’ju ndihmuar personave në nevojë

Kishin dëgjuar se protezat protetike kanë çmime të larta, nga 700 euro e më shumë – varësisht nga kualiteti i protezës. Por, çmim më të lirë ka proteza që mund të realizohet me printerin 3D, fakt ky që ka shtyrë anëtarët e RotaractClubIllyrian të punojnë në këtë drejtim, për të lehtësuar jetët e mbi 150 personave në nevojë në Kosovë.

Lexo me teper

Arabi Saudite prezanton rrathë dore hi-tech për haxhinjë

Nga ky vit, Arabia Saudite do t’i pajis me rrathë dore elektronike të identifikimit të gjithë besimtarët që do të vijnë në haxh, si pjesë e masave të sigurisë.

Lexo me teper

“Hello”, pajisje që i bën shqiptarët pjesë të skenës teknologjike botërore

Kompania shqiptaro amerikane ” Solaborate” ka filluar shitjen e pajisjes më të re të video-komunikimit të quajtur “HELLO”.

Lexo me teper

Çfarë shëron sexhdeja?

Kur të godet lodhja, kur të kaplon tensioni, ke dhimbje konstante të kokës ose nervozë, sëmundje këto që të shpijnë në dëshpërim…

Lexo me teper

Si të kuptojmë nëse na është vjedhur fjalëkalimi?

Kohët e fundit është njoftuar për miliona fjalëkalime që janë vjedhur nga LinkedIn.

Lexo me teper

Teknologjia po na shkatërron kujtesën

Numra telefoni, adresa, datëlindje? Përse duhet t’i mbajmë mend kur na ndihmojnë aparaturat dixhitale për t’i mbajtur mend për ne?

Lexo me teper

Saqib Sheikh: Shikimi për persona të verbër përmes aplikacionit Seeing Al

Inxhinier i softueri nga Londra Saqib Shaikh, i cili në moshën shtatë vjeçare humbi të parit, inspirimin e tij e gjeti në informatikë. Si person i verbër punon në Microsoft dhe është pjesë e ekipit që punon në zhvillimin e aplikacioneve të inteligjencës artificiale dhe njohjen e imazheve përmes syzeve që në vete përmbajnë kufje.
Procesi i analizës së imazhit dhe të folurit që janë integruar në pajisje ia mundësojnë një personi të verbër të "sheh" botën rreth tij.
Aplikacioni Seeing Al, përmes së cilit arrihet kjo e arritur, është punuar me përdorimin e inteligjencës APl nga Microsoft Cognitive Services.
Informacioni është gjithashtu në dispozicion në telefonat e mençur dhe syze të mençura të cilat përdoruesi i drejton drejt asaj që i intereson dhe merr një përshkrim të asaj që e "sheh".

Lexo me teper

Shkencëtarët vërtetojnë se paragjykimet ndaj të tjerëve mund të formojnë bindje të gabuar

Një studim i ri gjerman ka vërtetuar se paragjykimet ndaj të tjerëve, në rast se përsëriten, atëherë ato mund të formojnë një bindje të gabuar, e cila ngulitet në kujtesën e njeriut, duke bërë që syri ta sheh atë (objekt pavarësisht se çka është, përkundër realitetit) si të vërtetë dhe realitet.

Lexo me teper

Facebook ndihmon të verbrit t’i “shohin” fotografitë në rrjetin social

Është epoka e rrjeteve sociale dhe imazhet janë ato që po marrin gjithnjë e më shumë rëndësi.

Por, fatkeqësisht jo të gjithë mund t’i shohin këto imazhe.
Për këtë arsye, “Facebook” ka prezantuar një sistem që “lexon” imazhet dhe informon personat e verbët me përmbajtjen e tyre.
Më përpara të verbrit përdorin një program të sofistikuar që u krijon mundësinë për të pasur akses në kompjutera.
Ky programi transformon tekstet apo përmbajtjen e tyre në fjalë, por nuk mund të “lexojë” fotografi. Kështu, rrjeti social “Facebook”, ngarkoi në serverat e vet një program akoma më të avancuar.
Përmes inteligjencës artificiale, tashmë serverat e rrjetit më të madh social janë në gjendje që të dëshifrojnë apo të përmbledhin në pak fjalë imazhet e ngarkuara në servera, përcjell Shekulli.
Njeriu që qëndron pas kësaj risie quhet Matt King, një inxhinier që humbi shikimin disa vite më parë.
“Shumë nga ato që ndodhin në “Facebook” kanë lidhje me pamjen, imazhin dhe një i verbër si unë, ndjehet i përjashtuar”, thotë King.

Lexo me teper