Shkencë

Teknologjia po na shkatërron kujtesën

Numra telefoni, adresa, datëlindje? Përse duhet t’i mbajmë mend kur na ndihmojnë aparaturat dixhitale për t’i mbajtur mend për ne?

Lexo me teper

Saqib Sheikh: Shikimi për persona të verbër përmes aplikacionit Seeing Al

Inxhinier i softueri nga Londra Saqib Shaikh, i cili në moshën shtatë vjeçare humbi të parit, inspirimin e tij e gjeti në informatikë. Si person i verbër punon në Microsoft dhe është pjesë e ekipit që punon në zhvillimin e aplikacioneve të inteligjencës artificiale dhe njohjen e imazheve përmes syzeve që në vete përmbajnë kufje.
Procesi i analizës së imazhit dhe të folurit që janë integruar në pajisje ia mundësojnë një personi të verbër të "sheh" botën rreth tij.
Aplikacioni Seeing Al, përmes së cilit arrihet kjo e arritur, është punuar me përdorimin e inteligjencës APl nga Microsoft Cognitive Services.
Informacioni është gjithashtu në dispozicion në telefonat e mençur dhe syze të mençura të cilat përdoruesi i drejton drejt asaj që i intereson dhe merr një përshkrim të asaj që e "sheh".

Lexo me teper

Shkencëtarët vërtetojnë se paragjykimet ndaj të tjerëve mund të formojnë bindje të gabuar

Një studim i ri gjerman ka vërtetuar se paragjykimet ndaj të tjerëve, në rast se përsëriten, atëherë ato mund të formojnë një bindje të gabuar, e cila ngulitet në kujtesën e njeriut, duke bërë që syri ta sheh atë (objekt pavarësisht se çka është, përkundër realitetit) si të vërtetë dhe realitet.

Lexo me teper

Facebook ndihmon të verbrit t’i “shohin” fotografitë në rrjetin social

Është epoka e rrjeteve sociale dhe imazhet janë ato që po marrin gjithnjë e më shumë rëndësi.

Por, fatkeqësisht jo të gjithë mund t’i shohin këto imazhe.
Për këtë arsye, “Facebook” ka prezantuar një sistem që “lexon” imazhet dhe informon personat e verbët me përmbajtjen e tyre.
Më përpara të verbrit përdorin një program të sofistikuar që u krijon mundësinë për të pasur akses në kompjutera.
Ky programi transformon tekstet apo përmbajtjen e tyre në fjalë, por nuk mund të “lexojë” fotografi. Kështu, rrjeti social “Facebook”, ngarkoi në serverat e vet një program akoma më të avancuar.
Përmes inteligjencës artificiale, tashmë serverat e rrjetit më të madh social janë në gjendje që të dëshifrojnë apo të përmbledhin në pak fjalë imazhet e ngarkuara në servera, përcjell Shekulli.
Njeriu që qëndron pas kësaj risie quhet Matt King, një inxhinier që humbi shikimin disa vite më parë.
“Shumë nga ato që ndodhin në “Facebook” kanë lidhje me pamjen, imazhin dhe një i verbër si unë, ndjehet i përjashtuar”, thotë King.

Lexo me teper

Së shpejti Samsungu prezanton telefonin me ekranin që paloset

Me sa duket modeli i telefonit Samsung që paloset, për të cilin është duke u punuar që një kohë, së shpejti do të bëhet realitet.

Lexo me teper

Specifika “të çmendura” që Apple po i ruan për iPhone 7S

Apple ende nuk e ka prezantuar iPhone 7, por me sa duket kompania amerikane se po e projekton modelin e ri dhe pasardhës të iPhone 7S, i cili pritet të dalë në treg në vitin 2017.

Lexo me teper

Përsosmëria e krijimit të Allahut: Përse ekziston ajo vrimë e vogël nën hundën tonë?

Përse ekziston ajo vrimë e vogël nën hundë? Ka kohë që kjo pyetje i mundon biologët.
Quhet filtrum dhe është universale për fytyrat njerëzore si hunda apo sytë. Sipas të dhënave që i kemi në dispozicion, kjo ka të bëjë me mënyrën me të cilën fytyra e njeriut formohet gjatë zhvillimit.

Filtrum tregon vendin ku pjesët e ndryshme të fytyrës bashkohen në një. "Në këtë vend, bashkimi i elementeve kryesore të fytyrës njerëzore më në fund formohet", shpjegon Dr. Michael Mosley në një video-program të BBC-së Wildlife "Inside the Human Body". Tri pjesët kryesore takohen në buzën e sipërme, duke formuar zgavrën e cila quhet filtrum."

Zhvillimi i fytyrës ndodh në mes të muajit të dytë dhe të tretë të shtatzënisë, dhe në qoftë se fytyra nuk formohet gjatë kësaj periudhe, për shkak të arsyeve gjenetike apo arsyeve të tjera, atëherë kjo nuk do të ndodhë më kurrë.

Shikoni shpjegimin e dr. Mosleyt dhe formësimin e fytyrës gjatë shtatzënisë.

Lexo me teper

Google prezanton sistemin e ri operativ Android N

Ekrani i ndarë që ekzekuton disa aplikacione njëkohësisht dhe kontroll i përmirësuar i njoftimeve janë ndër karakteristikat e reja që i janë shtuar sistemit të operimit (OS) Android.

Lexo me teper

HP po projekton telefonin që mund të kthehet në PC ose laptop

Marka e njohur e teknologjisë HP është duke u përpjekur kohët e fundit që të hyjë përsëri në tregun e telefonave smartfonë.

Lexo me teper

Maroku bllokon Skype, Viber, Facebook dhe WhatsApp

Të gjithë ofruesit e shërbimeve të telekomunikacionit në Marok kanë bllokuar aplikacionet e thirrjeve falas në internet, dhe kjo është parë si një lëvizje e papritur nga njerëzit.

Lexo me teper