Kuriozitete

A e dini se Ibni Sina është autori i veprës më gjithpërfshirëse mbi mjekësinë?

Në historinë e njerëzimit vepra më gjithpërfshirëse e shkruar nga një person i vetëm i përket shkencëtarit mjekësor të madh, Ibni Sina (Avicenna).

Lexo me teper

A e dini se Mjeku i madh musliman Ibën Sina është zbuluesi i karantinës si mjet për luftimin e sëmudjeve që përhapen përmes ajrit

Historiani dhe epidemiologu amerikan David Tschanz në një artikull shkencor të tijin rrëfen se i pari që ka zbuluar se disa sëmundje ngjitëse përhapen përmes “gjurmëve“ që njerëzit e sëmurë i lënë në ajër dhe që mund të ngjiten në trup ose tesha të të njerëzve tjerë është filozofi, mjeku dhe fizikani i madh musliman Ibën Sina ose siç njihet në Perëndim Avicena ( 980-1037) dhe këto sëmundje janë ato që sot quhen viruse respiratore, ose që përhapen përmes frymës – ajrit, ndër të cilat bën pjesë edhe Virusi i famshëm Korona ose COVID -19.

Lexo me teper

Cila ishte murtaja më famëkeqe që njeh historia e Islamit dhe si vepruan muslimanët?

Murtaja më famëkeqe në Islamin e hershëm ishte ajo që njihet si Murtaja e Emmaus-it, e cila ishte një nga përsëritjet e Murtajës së mëparshme të Justinianit.

Lexo me teper

Kur Haxhi në Mekë anulohej nga epidemitë

Shfaqja e koronavirusit si epidemi globale këtë vit mund të ndikoj në anulimin e peligrinazhit të Haxhit.

Lexo me teper

Tradita 500-vjeçare pas një tërmeti: ta mësosh ose ta lexosh Kuranin hipur mbi kalë

Banorët e qytetit turk të Erzurumit ringjallin çdo vit traditën e “Një mijë lexime” (referuar leximit të Kuranit), e cila daton 500 vjet më parë, kur Libri i Shenjtë mësohej, lexohej e studiohej përgjatë një muaji në shtëpi ose në xhami.

Lexo me teper

Përse Pejgamberi (s.a.v.s.) urdhëroi vrasjen e skifterit ...? -

Skifteri ose qifti ( arab. الحِدَأة - angl. Kite) është një zog i çuditshëm që Pejgamberi (s.a.v.s.) urdhëroi të vritej .. Përse? Le të analizojmë ...

Lexo me teper

Turqi: Zhvendoset xhamia historike nga vendi i saj i mëparshëm

Xhamia 609 vjeçare “Er Rizk”, u zhvendos në një park natyror-kulturor më shumë se katër kilometra larg nga vendi ku qëndronte prej qindra vitesh.

Lexo me teper

Fakte interesante rreth trupit të njeriut!

”Vërtet, Ne e krijuam njeriun në formën më të bukur” (Surja Tin : 4)

Lexo me teper

I krishteri Stiven që palos këpucët e besimtarëve muslimanë në xhami

Kur diversiteti tejkalon kufijtë e lajmeve të këqija dhe xhaxhai Steven është dëshmia e kësaj. Stiven nga Singapori cdo të premte i vë vetes një detyrë të rëndësishme.

Lexo me teper

Njihuni me mësuesit muslimanë të Isak Njutonit: ata që s’i përmend historia

Isak Njuton njihet si një nga fizikanët më të mëdhenj që ka ekzistuar ndonjëherë, por kur fliste për veten, megjithatë kishte nota modestie.

Lexo me teper