Kuriozitete

Xhamia 110 vjeçare në fshatin Tuzlagözü të qytezës Zara në Sivas, çudit vizitorët me praninë e dy minareve të ndërtuara në kohë dhe vende të ndryshme, raporton Anadolu.

Në xhaminë Sivasi Hatun në vendin Develi, jo shumë larg qytetit qendror turk Kayser, gjenden tespihët me 1.111 kokrra, por ajo që e bën të veçantë është se janë bërë para më shumë se 700 viteve, raporton Anadolu Agency.

Edhe pse sot është imam në xhaminë e madhe të Zagrebit dhe njihet si një ndër hafizat me zërin më të bukur në Evropë dhe botë, ai krenari dhe pa komplekse flet për vendlindjen e tij Likovën, fshatin ku i bëri hapat e parë të mësimit të Kuranit. Bëhet fjalë për hafiz Aziz Halilin, njërin ndër hoxhallarët më të njohur në Ballkan.

Studiuesit anglezë çmontuan njërën minare, por nuk arritën që ta zbulojnë misterin, as që ta kthjnë në vend.

Për nënën 23-vjeçare ishte habi dhe tronditje e madhe kur e kuptoi se po priste trinjakë. Por, habia më e madhe për të ishte fakti se ata ishin identikë.

Edhe pse asnjëri nga ne nuk dëshiron të shohë rrjeta merimange në tavan, dhe në heqjen e tyre nuk kërkohet mund i madh, në shumë eksperimente është vërtetuar se këto rrjeta janë shumë të forta.

Në Malajzi ka lindur një fëmijë dhe ka një emër shqiptar.

Huseyin Balter nga qyteti Sanliurfa në jug të Turqisë, i cili nga bashkëqytetarët njihet si “miku i maceve” që 15 vite kujdeset për më shumë se 100 mace të qytetit duke ushqyer ato.

Vajza në mes quhet Merjem Bektash - ajo është hafizi i gjashtë – anëtare e familjes së Fadil Bektashit (majtas). Nëna e saj Xhemile (në foton e dytë pas dy motrave), vëllai Ahmed (djathtas), dhe dy motrat e saj - të gjithë e kanë mësuar Kur'anin përmendësh - të gjithë janë hafizë.

Cili tregim fshihet pas ndërtimit të hotelit Othman b. Affan r.a., në afërsi të xhamisë së Pejgamberit s.a.v.s.? A ka Othmani r.a. ndonjë trashëgimi që ka ngecur dhe për këtë ky hotel quhet me emrin e tij? Lexoni tregimin në vijim ...

Javën e kaluar ka filluar montimi i tetë çadrave të mëdha në pjesën veriore të oborrit të Qabesë.
Gjatësia e njërës çadër do të jetë 45 metra, ndërsa pesha e saj do të jetë 16.000 kg.
Çadrat, e prodhuara në Gjermani, përfshijnë ekrane gjigante, orën për t’i udhëzuar besimtarët, kondicionerë dhe kamera.
Në oborrin e jashtëm të Qabesë do të montohen gjithashtu edhe 54 çadra më të vogla. Ato do të bëjnë hije në një hapësirë prej 2.400 metra katrorë.

Nën këto çadra mund të falen 400 mijë persona.

Fjalën të cilën në versetin e mëposhtëm e kemi përmendur me “mbeturinë” është fjala arabe “guthaen”. Ndërsa fjala e zezë të cilën e kemi përkthyer si “e zezë” në Kuran përmendet si “ahva”.

Në qytetin Nimes, në jug të Francës, janë zbuluar tre varre të vjetra që datojnë nga shekulli i tetë.

Kur Muhamed Alisë i është ofruar një yll me emrin e tij në shtegun e të famshmëve në Hollywood (Hollywood Walk of Fame) ai refuzoi, duke thënë: "Unë mbajnë emrin e Profetit tonë s.a.w.s, prandaj nuk mund t’u lejoj njerëzve të shkelin mbi emrin e tij"

Sipas hulumtimeve të fundit të kryera nga shkencëtarët amerikan del se deri në vitin 2050, nëse vazhdon volumi aktual i ndotjes, masa e plastikës në oqeane do të jetë më e madhe se masa totale e peshkut.

Një nga pemët më të vjetra në botë të ullirit gjendet në vendin Kirkagac, në provincën Manisa në Turqi, ndërsa shumë shkencëtarë thonë se ai mund të jetë shumë më i vjetër nga që flasin hulumtimet e para, raporton Anadolu Agency.

Pas plot gjashtë dekadash, besimtarët kuptuan se xhamia e tyre nuk është kthyer siç duhet në drejtim të Kibles, Qabesë në Mekë, dhe për këtë arsye ata tani gjatë faljes kthehen në anën e kundërt.

Në Stamboll, ekziston një xhami ku besimtarët ritet e tyre fetare i kryejnë në shoqëri të maceve.

E vogla Teegan Lexcen ka lindur në muajin gusht vetëm me një mushkëri dhe një defekt të madh kardiak, por mjekët kanë arritur t’ia shpëtojnë jetën në një mënyrë që i ka lënë të gjithë me gojën hapur.

Kaligrafisti nga Gaza, Hashim Kellub, me përkushtim të madh me muaj është duke shkruar Kuranin me përmasa të mëdha, raporton Anadolu Agency.

Video

Intervistë në Tv Syri Vision: Kryetari i KBI Gjakovë, Dr. Valon ef. Myrta

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!