Artikuj

Biblioteka e Gazi Husrev-beut në Sarajevë shënon 480-vjetorin e themelimit

Biblioteka e Gazi Husrev-beut në Sarajevë është institucioni më i vjetër në hapësirat e Evropës Perëndimore dhe Ballkanit që punon vazhdimisht që nga themelimi në vitin 1537, ndërsa në të ka dorëshkrime nga pjesë të ndryshme të botës islame, shkruan Anadolu Agency.

Lexo me teper

Xhamia e Namazgjasë, ëndrra që po merr jetë dita ditës

Ndonëse projektet e së ardhmes në Tiranë synojnë drejt arkitekturës moderne, ajo e kulteve fetare duket sikur i qëndron besnike akoma stilit klasik. Kjo dëshmohet jo vetëm në Xhaminë e ardhshme të Qendrës, por edhe më parë në simotrën e saj, katedralen Ortodokse “Ngjallja e Krishtit”, e projektuar në stilin Bizantin, shkruan arkitektja Basha. Megjithatë thotë ajo, edhe kjo lloj zgjedhjeje është e lavdërueshme.

Lexo me teper

25 vjet dritë nga Drita Islame

Drita Islame”, e themeluar 25 vjet më parë, në janar të vitit 1992, nisi misionin e saj, si organi i parë i shtypit islam në gjuhën shqipe, pas një periudhe të gjatë të ndalimit dhe privimit të lirisë së besimit gjatë kohës së komunizmit.

Lexo me teper

Viti 1924: Kur Hafiz Ibrahim Dalliu satirizonte intelektualët e kohës me “iftarin alla franga”

Dihet që Ibrahim Dalliu ka qenë një ndër figurat e shquara klerikale të periudhës së Rilindjes Kombëtare, por ende dimensioni i tij publik nuk është zbuluar në të gjithë përmasën e vet.

Lexo me teper

Xhaminë e parë në Ballkan e kanë ndërtuar emigrantët nga Halepi në fshatin Mlike të Kosovës, në vitin 1289

Kontaktet e para me Islamin në Ballkan janë zhvilluar para ardhjes së osmanëve në fund të shekullit 14-të dhe gjatë shekullit 15-të.

Lexo me teper

Fjalimi i Myftiut në Manifestimin për ditëlindjen e Muhamedit a.s.

Ligjërata e Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava me rastin e 12 Rebiul Evvel - Ditëlindjes së Pejgamberit Muhamedit a.s. - Ferizaj, 12 dhjetor 2016

Lexo me teper

Hani i Elezit, aty ku hoxha bën dhe administratorin e qytetit… falas!

Qenka e thënë që një qytet i vogël si Hani i Elezit në Kosovë, të përçojë sa standarde të vlefshme për të gjithë shoqërinë mbarëshqiptare, aty ku njerëzve u janë neveritur qeveritarët e tyre grykësa dhe të paaftë. Pas Rufki Sumës, kreut të komunës së atyshme i afirmuar tashmë si drejtuesi më skrupuloz me zero të dhëna për abuzime apo keqmenaxhime financiare, e po ashtu me një angazhim maksimal në shërbim të komunitetit shoqëruar me sakrificë, thjeshtësi e modesti, vjen dhe rasti i hoxhës së qytetit që ushtron detyrën e administratorit komunal në mënyrë krejt vullnetare. Siç Suma është aty me votë jo-partiake, edhe Nusret Shiti është përzgjedhur nga njerëzit për t’i përfaqësuar ata Kuvendin Komunal pa asnjë indikacion politik, por thjesht duke u nisur nga atributet e tij që gëzon në jetën publike si hoxha i qytetit.

Lexo me teper

Një jetë e tërë në këshillim, thirrje për besim dhe dhurim të dijes

Të paktë janë qytetarët e Mitrovicës dhe rrethinës që nuk e kanë takuar, nuk e njohin apo nuk e mbajnë mend një këshillë dhe një udhëzim nga mulla Milazimi, hoxha i nderuar që për 55 vjet të plota ka udhëhequr në mësim- besim, në namaz dhe në ceremonitë tjera fetare që janë zhvilluar në Mitrovicë dhe në fshatrat e saj.

Lexo me teper

Adem Ramadani, njeriu që la gjithçka për Allahun

Ai është ndër më të njohurit në të gjitha trojet shqiptare në këndimin e ilahive (lirikave me karakter islam), si dhe i pari, i cili në kulmin e karrierës së tij si këngëtar, bëri një hap të guximshëm, duke u distancuar njëherë e përgjithmonë nga karriera e tij, vetëm për hir të Zotit; duke mos e ditur se do t’i kompensohej me diçka më të mirë nga ajo që kishte lënë. Me një repertor të pasur, prej afërsisht 70 ilahish të ndara në 8 albume, me të cilat është prezantuar ndër vite para publikut, Adem Ramadani është një artist që përhap mesazhe pozitive dhe e paraqet fenë islame në një formë të bukur dhe lehtësisht të prekshme e të kuptueshme për të gjithë, çka e bën të konsiderohet si një përcjellës i denjë i kulturës islame me përmasa mbarëkombëtare. Për të gjithë admiruesit, kureshtja është e madhe të dinë më tepër rreth tij, si dhe të njihen nga afër me jetën e tij private e atë profesionale (artistike), si dhe mbi planet e tij më të afërta. Të gjitha këto dhe të tjera, ai i rrëfen në këtë intervistë për “Drita Islame”.

Lexo me teper