Artikuj

Xhamia e Namazgjasë, ëndrra që po merr jetë dita ditës

Ndonëse projektet e së ardhmes në Tiranë synojnë drejt arkitekturës moderne, ajo e kulteve fetare duket sikur i qëndron besnike akoma stilit klasik. Kjo dëshmohet jo vetëm në Xhaminë e ardhshme të Qendrës, por edhe më parë në simotrën e saj, katedralen Ortodokse “Ngjallja e Krishtit”, e projektuar në stilin Bizantin, shkruan arkitektja Basha. Megjithatë thotë ajo, edhe kjo lloj zgjedhjeje është e lavdërueshme.

Lexo me teper

25 vjet dritë nga Drita Islame

Drita Islame”, e themeluar 25 vjet më parë, në janar të vitit 1992, nisi misionin e saj, si organi i parë i shtypit islam në gjuhën shqipe, pas një periudhe të gjatë të ndalimit dhe privimit të lirisë së besimit gjatë kohës së komunizmit.

Lexo me teper

Viti 1924: Kur Hafiz Ibrahim Dalliu satirizonte intelektualët e kohës me “iftarin alla franga”

Dihet që Ibrahim Dalliu ka qenë një ndër figurat e shquara klerikale të periudhës së Rilindjes Kombëtare, por ende dimensioni i tij publik nuk është zbuluar në të gjithë përmasën e vet.

Lexo me teper

Xhaminë e parë në Ballkan e kanë ndërtuar emigrantët nga Halepi në fshatin Mlike të Kosovës, në vitin 1289

Kontaktet e para me Islamin në Ballkan janë zhvilluar para ardhjes së osmanëve në fund të shekullit 14-të dhe gjatë shekullit 15-të.

Lexo me teper

Fjalimi i Myftiut në Manifestimin për ditëlindjen e Muhamedit a.s.

Ligjërata e Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava me rastin e 12 Rebiul Evvel - Ditëlindjes së Pejgamberit Muhamedit a.s. - Ferizaj, 12 dhjetor 2016

Lexo me teper

Hani i Elezit, aty ku hoxha bën dhe administratorin e qytetit… falas!

Qenka e thënë që një qytet i vogël si Hani i Elezit në Kosovë, të përçojë sa standarde të vlefshme për të gjithë shoqërinë mbarëshqiptare, aty ku njerëzve u janë neveritur qeveritarët e tyre grykësa dhe të paaftë. Pas Rufki Sumës, kreut të komunës së atyshme i afirmuar tashmë si drejtuesi më skrupuloz me zero të dhëna për abuzime apo keqmenaxhime financiare, e po ashtu me një angazhim maksimal në shërbim të komunitetit shoqëruar me sakrificë, thjeshtësi e modesti, vjen dhe rasti i hoxhës së qytetit që ushtron detyrën e administratorit komunal në mënyrë krejt vullnetare. Siç Suma është aty me votë jo-partiake, edhe Nusret Shiti është përzgjedhur nga njerëzit për t’i përfaqësuar ata Kuvendin Komunal pa asnjë indikacion politik, por thjesht duke u nisur nga atributet e tij që gëzon në jetën publike si hoxha i qytetit.

Lexo me teper

Një jetë e tërë në këshillim, thirrje për besim dhe dhurim të dijes

Të paktë janë qytetarët e Mitrovicës dhe rrethinës që nuk e kanë takuar, nuk e njohin apo nuk e mbajnë mend një këshillë dhe një udhëzim nga mulla Milazimi, hoxha i nderuar që për 55 vjet të plota ka udhëhequr në mësim- besim, në namaz dhe në ceremonitë tjera fetare që janë zhvilluar në Mitrovicë dhe në fshatrat e saj.

Lexo me teper

Adem Ramadani, njeriu që la gjithçka për Allahun

Ai është ndër më të njohurit në të gjitha trojet shqiptare në këndimin e ilahive (lirikave me karakter islam), si dhe i pari, i cili në kulmin e karrierës së tij si këngëtar, bëri një hap të guximshëm, duke u distancuar njëherë e përgjithmonë nga karriera e tij, vetëm për hir të Zotit; duke mos e ditur se do t’i kompensohej me diçka më të mirë nga ajo që kishte lënë. Me një repertor të pasur, prej afërsisht 70 ilahish të ndara në 8 albume, me të cilat është prezantuar ndër vite para publikut, Adem Ramadani është një artist që përhap mesazhe pozitive dhe e paraqet fenë islame në një formë të bukur dhe lehtësisht të prekshme e të kuptueshme për të gjithë, çka e bën të konsiderohet si një përcjellës i denjë i kulturës islame me përmasa mbarëkombëtare. Për të gjithë admiruesit, kureshtja është e madhe të dinë më tepër rreth tij, si dhe të njihen nga afër me jetën e tij private e atë profesionale (artistike), si dhe mbi planet e tij më të afërta. Të gjitha këto dhe të tjera, ai i rrëfen në këtë intervistë për “Drita Islame”.

Lexo me teper

Seminari i parë me imamët shqiptar në Austri

Komuniteti shqiptar në Bashkësinë islame të Austrisë organizoi më 02.11.2016 seminarin e parë me imamët shqiptarë të Austrisë. Seminari u zhvillua në Bashkësinë Islame Shqiptare në Vjenë me temën: “Paradigma e imamit të ri”

Lexo me teper