Tregime

Në fillim të vitit shkollor, drejtori i një shkolle fillore i ftoi tre mësues dhe u tha se ata ishin përzgjedhur mësuesit më të mirë në vitin e fundit shkollor. Më pas u tha se këtë vit ata duhet t’i mësojnë tri klasë të përbëra nga 90 nxënës më inteligjentë, por këtë nuk duhet t’ju tregonin nxënësve që mos t’i shqetësonin prindërit e tyre ose prindërit e fëmijëve nga klasat tjera.

Armiqtë, që rrëzuan mbretin nga froni, ia grabitën të birin – princin, dhe, duke qenë se ai ishte në një ambient mbretëror, atëherë menduan ta vazhdojnë edukimin e tij në ambiente luksi dhe dëfrimi, në mënyrë që ai të përjetojë degjenerimin më të madh, aq sa nuk do t’i kujtohej se kush ka qenë.

Erdhën njëherë pabesimtarët për të polemizuar me dijetarët myslimanë në lidhje me Allahun e Madhërishëm.

Tregohet se një njeri ishte shumë i varfër. Jetonte me një grua e cila ishte e devotshme dhe fisnike.

Rrëfehet për një bujk se i posedonte dy gomarë dhe, një ditë nga ditët, vendosi që me njërin të bartë krip e me tjetrin enë dhe pjata.

Një shitës tullumbacesh kishte ditë që nuk kishte shitur asnjë tullumbace

Njëherë një njeri shkoi te Selman Farisiu r.a., për të kërkuar këshillë.

Kishte takuar Isa, alejhis-selam, një bari delesh në shkretëtirë dhe i kishte thënë: - O njeri, e kalove jetën duke qenë bari në shkretëtirë. Sikur ta kishe kaluar jetën duke kërkuar dituri, do të ishte më mirë për ty!

Një tregim i bukur i fitimit të zemrës së njerëzve duke i falur dhe duke u sjell me mirësi, është edhe ky:

Një profesor kuvajtan tregon:

I ankohet një njeri dijetarit duke i thënë:

Një djalë i ri sapo ishte martuar dhe kishte filluar jetën martesore.

Një burrë gjeti një lëvozhgë të fluturës dhe vërejti se në te u shfaq një vrimë e vogël ...

Ky është tregimi për një miliarder saudit i cili refuzoi të japë zekat, të cilin e ka rrëfyer dijetari Hasan Ejubi, derisa ka qenë kryesues i Këshillit të Zekatit në Arabinë Saudite.

Dikur një dijetar i dha nxënësit që e kishte edukuar vetë një gurë shumë të ndritshëm dhe i tha: “Bir! Merre këtë dhe tregojua tregtarëve që të dalin para! Pyeti ata se sa para japin për të! Por, kurrsesi mos e shit, dhe në fund sille këtu! Ti vetëm shiko se çfarë do të të thonë! Pastaj eja te unë dhe më trego!”

Tregohet për një njeri i cili quhej Enes ibn Amir.

Ishte një njeri i cili merrej me peshkim, e si zakon e kishte që të peshkon natën.

Autobusi me të cilin kthehesha nga puna, si zakonisht, ishte i stërmbushur me njerëz, të cilët më shtynin andej këndej, e kjo ma shtonte më tepër nervozizmin që e kisha.

Një bukuroshe e vogël mbante dy mollë në duar. Nëna e saj hyri në dhomë dhe e pyeti me buzëqeshje:

Një ditë një grua shkoi te fakihu (jurist i sheriatit) duke iu ankuar: "Vëllai im ka vdekur, ndërsa pas veti ka lënë gjashtëqind dërhem. Pas ndarjes, mua më dhanë vetëm një dërhem! "

Video

Dokumentar -IMAMI ATDHETAR- Mulla Mustafë ef.Dervisholli

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!