Femra në Islam

Nga dunat e rërës së shkretëtirës së Rub Al-Khalil në majat e mbuluara me borë të Dolomites në veri të Italisë, 17 vjeçarja Zehra Lari ka hyrë në histori duke u bërë gruaja e parë me hixhab, dhe gruaja e parë nga Emiratet e Bashkuara Arabe e cila konkuroi në garën ndërkombëtare në patinazh në akull.

E lindur me përkatësi myslimane, e rritur me idetë krishtere, e rikthyer sërish në besimin islam. Është kjo historia e Elona Hoxhës, gruas me shami, e cila ka ndërruar disa herë besimin e saj fetar.

Gruaja dhe familja janë dy institucione të cilat drejtpërsëdrejti e kushtëzojnë ekzistencën e njëra tjetrës.

Rasti i tyre është ende aktual dhe shumë i njohur në Francë. Ato janë shndërruar në simbol të luftës për të drejtat e njeriut dhe ato fetare, si dhe shembull i forcës dhe kurajos së femrës muslimane.

Dizenatorja e modës, amerikania myslimane, Nzinga Knight gjendet në një biznes që zakonisht lë pak hapësirë për imagjinatë.

Hixhabi është rekomandim islam që kërkohet nga gratë muslimane, por edhe që i bën ato të veçantë në këtë botë.

Rastet e fundit të diskriminimit tregojnë deri në cilën masë muslimanet e mbuluara, në vend të punës, janë lënë në “mëshirën” e punëdhënësve dhe retorikës së shpeshtë të politikanëve agjitatorë.

Me hixhab mbi kokë, kjo grua flet për gjërat që i ka kuptuar në Islam. Përkundër faktit se gjatë kësaj interviste ishte ende krishtere, ajo vullnetarisht ka zgjedhur të bart hixhabin. Islamin e përqafoi vetëm disa muaj më vonë.

Islami si fe, çdoherë e sidomos tani në kohën moderne, është akuzuar padrejtësisht nga injorantë se është pakëz i vrazhdë, dhe në jetën e përditshme (lexo: të shthurur), jo i mirëseardhur.

Shejkh Rexheb Dib
Dijetar dhe edukator islam, Damask

Allahu Teala në kur’anin famëlartë thotë: "Thuaju besimtarëve të ndalin shikimet (prej haramit), të ruajnë pjesët e turpshme të trupit të tyre, se kjo është më e pastër për ta... Thuaju edhe besimtareve të ndalin shikimet e tyre, të ruajnë pjesët e turpshme të trupit të tyre, të mos zbulojnë stolitë e tyre, përveç atyre që janë të dukshme, le të vënë shamitë mbi kraharorin e tyre..." (En Nurë, 30-31)

Në këtë temë dua të theksoj disa cilësi të gruas së mirë, asaj gruaje prej të cilës ka për t’u edukuar një popull, prej asaj gruaje të cilës kanë për t’u marrë frytet e para të jetës, prej asaj të cilës ka për t’u ushqyer një qenie njerëzore, të cilën ka për ta drejtuar drejt një rruge të hajrit të virtytit dhe më e rëndësishmja që ka për t’i mësuar bazat e fesë, dinit, imanit.

Dr. Jusuf El-Kardavi

Një ditë, Vetja ime – tërë kohën duke më ndaluar nga e mira, duke më joshur në një gjë të keqe – më pyeti, “Kur një grua bëhet më e bukur në sytë tuaj?

Khadija Watson

Shumicën prej artikujve që kam lexuar për martesën, fokusohen në atë se si gruaja duhet të jetë e besueshme, lojale, e dashur, e butë ndaj burrit të saj.

Për të qenë një besimtar i vërtetë, në bazë të Kuranit një ndër kërkesat themelore është që mendimet, ndjenjat dhe prirjet e njeriut duhet të anojnë në atë çfarë Allahu dhe i Dërguari i tij kanë vendosur.

Kumtesë e lexuar më 30 Prill 2010 me rastin e shënimit të 25 vjetorit të përkthimit të parë të plotë të Kuranit në gjuhën shqipe.

"Në Akademinë e Arteve isha e vetmja që mbaja shami"

Video

Pjesë nga fjalimi i Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava për luftën e UÇK-së

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!