Personalitete

Veprimtaria fetare e Muhidin efendi Ahmetit

Te Hoxha i nderuar takoheshin kultura dhe dija e Lindjes dhe e Perëndimit. Kjo e bënte të veçantë dhe e dallonte atë nga të tjerët.

Lexo me teper

Mulla Shaip R. Hoxha-Cërnica (1871-1952)

Shaipi Hoxha rrjedh nga familja e madhe e hoxhallarëve cernicas. Lindi në vitin 1871 në fshatin Cernicë.

Lexo me teper

Arif Shala

Arif Shala lindi më 1909 dhe që në moshë të re, si nxënës në mejtepin e Mulla Rifatit, shquhej në mes të shokëve të tjerë për zgjuarsinë, shkathtësinë dhe karakterin e tij të fortë.

Lexo me teper

Hafiz Ismail Muhaxhiri (1880-1940)

Ismail Muhaxhiri u rrit jetim, sepse babai kishte ndrruar sapo mbushi një vjet. E rriti nëna besimtare, nëna shqiptare, me shum përpjekje, me shumë mundime, ashtu si diti derisa e ndritë e çiti!

Lexo me teper

Muderriz Abdurrahim Hyseni (1865-1937)

U lind në fshatin Llashticë, aty rreth viteve 1865. Rrjedh nga një familje me
tradita islame.

Lexo me teper

Mulla Abdyl Tahiraj

Mulla Abdyli u lind në vitin 1925 në fshatin Tërdefc, komuna e Drenasit, në familjen e njohur e bujare dhe patriotike të Fazli Behramit. Kjo familje në të gjitha periudhat e rezistencës së popullit shqiptar kundër pushtuesve të huaj, në kullën e vet u dha bukë dhe strehoi shumë luftëtarë dhe atdhetarë të njohur, që nga Isa Boletini, Azem Galica, Rrustë Kabashi, Dan Daroci e deri tek Sefedin Begu i Pejës dhe Murat Kurshumliu i Prishtinës.

Lexo me teper

Haxhi Hafiz Jusuf Këlmendi (1876-1943)

Emrin e Hafiz Jusuf Këlmendit, për herë të parë e kam dëgjuar aty nga vitet '90 nga gjyshi im, që e përmendte shpesh për diturinë dhe emrin e mirë që kishte patur ndër dijetarë të Shkodrës.

Lexo me teper

Isa efendi Haxhijaj

Në plejadën e hoxhallarëve të dalluar të Dukagjinit e më gjerë, të cilët u shkolluan në medresetë që vepruan në mes të dy luftërave botërore, në Pejë, dhe që lanë gjurmë në kujtesën e popullit për dituri islame, për mençuri, trimëri dhe devotshmëri, veçohen: Mulla Jahja Daci, Mulla Zekë Byrdyna, Mulla Ramush Shatri, Mulla Iljaz Broja, Mulla Sadik Hoxha, Mulla Isa Haxhijaj e të tjerë. Këta ishin krenaria e myslimanizmit dhe patriotizmit. Ishin të tillë meqë ishin predikues të shkëlqyeshëm të Ilsamit dhe të arsimimit kombëtar.
Pa dyshim se i tillë ishte edhe Myderriz Isa H. Rexhë Haxhijaj, nga fshati Dubovë e Madhe, komuna e Pejës.

Lexo me teper

Haxhi Ismail B. Rexhepi

(3.11.1947 – 13.11.2016)

Lexo me teper