Personalitete

Mulla Hysni Efendi Hoxha

Me rastin e shpërnguljes për në botën e amshueshme të imamit më të vjetër të Junikut, Mulla Hysni Efendi Hoxha

Lexo me teper

Hafiz Xhemal Mullaj (1881-1959)

Kryetar i Shoqërisë “Bashkimi”, Stamboll, Deputet, Nënkryetar i Asamblesë

Lexo me teper

Adem Mehmet Hoxha (1914 – 1979)

Një prej figurave të njohura të Malësisë së Gjakovës është edhe Adem Mehmet Hoxha.

Lexo me teper

Kontributi patriotik i hoxhë Hasan Tahsinit

Në historinë e kulturës shqiptare të Rilindjes sonë Kombëtare, Hasan Tahsini ka hyrë si një nga figurat më të shquara të shekullit XIX, kurse në historinë e shkencës turke si më i larti ndër të lartët dhe, në historinë e arsimit të lartë të Turqisë, si Rektori i parë i Universitetit të Stambollit, si ligjëruesi i parë në shkencat sociale e në ato natyrore. Gjithashtu edhe Abetarja shqipe e tij me shkronja arabe kishte shtrirje të gjerë dhe arrinte deri në Gallapin e Kosovës.

Lexo me teper

Hoxhë Hasan Moglica

Një atdhetar me përmasa mbarëkombëtare, luftëtar dhe dijetar i shquar

Lexo me teper

Hoxhë Sadik Prishtina (1892-1977)

Hoxha ne kujtesen e pukjaneve

Lexo me teper

Mustafa Efendi Varoshi (1898-1948)

Prijësi mysliman Mustafa Jusuf Varoshi lindi më 1898 në Durrës. Edukatën morale, fetare e atdhetare e mori nga i ati, i cili ishte njëri i nderuar dhe myderriz në qytetin e Durrësit.

Lexo me teper

Tahir Dizdari (1900-1972)

Fisi Dizdarët e Shkodrës, sipas H. Bushatit rrjedh nga një familje e vjetër ushtarakësh, që u vendosën në Shkodër, që në periudhën e parë të sundimit osman me detyrën e rëndësishme të “kështjellarëve”.

Lexo me teper

Muharrem Blakçori, përkthyesi i parë i Kur’anit në gjuhën shqipe

Përkthimi i Kuranit (me koment) nga gjuha arabe në gjuhët e tjera ka lindur si nevojë e popujve myslimanë, të cilët nuk e kanë arabishten gjuhën e tyre të nënës.

Lexo me teper