Artikuj

Ilir Hoxholli: Bamirësia është shkollë edukimi

“Për të bërë bamirësi, ka nevojë për dashuri”. Me këto fjalë e nis rrëfimin e tij Ilir Hoxholli, drejtuesi i nismës humanitare “Dhuro Dashuri” për bashkëpunëtorin e revistës “Drita islame”, gazetarin Qani Sulku, ku gjatë intervistës, ai tregon për prioritetet e tij në punën vullnetare dhe humanitare, për kënaqësitë që i fal dhe që i dhuron kjo eksperiencë, për motivacionet dhe synimet që e shtyjnë për të ndihmuar të vobektët dhe nevojtarët. Ai flet, gjithashtu, edhe për nivelin e varfërisë në vendin tonë dhe rastet ekstreme, ku për disa prej tyre është bërë shkak për shpëtimin e jetës.

Lexo me teper

Tahir Kukaj, imami shqiptar që futi në xhami kryepolicin e Nju Jorkut: kur të do i huaji e të shpërfill i yti!

Tahir Kukaj është ndër imamët e njohur shqiptarë në Amerikë.

Ai drejton një qendër islame dhe pika më e fortë e tij është ndërtimi raporteve të hapura me shumë faktorë shoqërore vendas, pas lënë mënjanë dhe marrëdhëniet ndërfetare.

Së fundi, ai arriti të mbledhë në xhami pjestarë të të gjitha komuniteteve fetare, deri dhe krerë të policisë së Nju Jorkut.E ndërsa qendra që ai drejton është tejet atraktive dhe shembullore në plan dhe kombëtar, ajo shumë pak vizitohet, siç thotë ai, nga politikanë të Kosovës gjatë vizitave të tyre në SHBA…

Lexo me teper

Fjalimi i lirisë

Dëgjues të nderuar!
Vëllezër dhe motra!
Myslimanë, katolikë dhe ortodoksë!
Mbi të gjitha, vëllezër shqiptarë!

Lexo me teper

Nëntori i çlirimit të besimit dhe 27 vjetori i lirisë së besimit

Nëntorët, për shqiptarët dhe për kombin shqiptar, gjithmonë kanë rezultuar përcaktues në fatin dhe në rrjedhën e tyre. Nëntori i vitit 1912 solli pavarësinë dhe çlirimin e vendit, ndërsa një tjetër nëntor që do të mbahet mend në historinë e Shqipërisë, është ai i vitit 1990, ku me plot gojën mund ta quajmë “Nëntori i çlirimit të besimit”.

Lexo me teper

Mejtepet Institucione që u paraprinë hapjes së medreseve dhe shkollave të tjera të kohës

Fjala përshëndetëse e Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava në hapje të simpoziumit "Mejtepet e Myftinise Pukë dhe roli i tyre." Pukë 11 nëntor 2017.

Lexo me teper

Shkencëtarja shqiptare vlerësim nga presidenti italian

Në ditët e kërkimit shkencor Egesta Lopçi mori ftesë nominale nga presidenti italian. Ajo ishte ftuar në presidencën italiane si një ndër personalitetet e mjekësisë që i ka dedikuar jetën zbulimeve ndaj tumoreve.

Lexo me teper

Shënime nga Haxhi 2017

Në vend të një udhëpërshkrimi a reportazhi

Lexo me teper

Besimi dhe kultura islame, pasuri kombëtare e fituar në shekuj

Cili udhëtar, vendës apo i huaj, kur ndër vite ka vizituar qytetin thinjosh të Beratit, nuk është gjendur në befasi, ka ndalur këmbët e ka dihatur në mahnitje nga një panoramë madhështore që i është shfaqur para syve?

Lexo me teper

“Intelektualë të shquar shqiptarë në mediat arabe”

Janë botuar -me këtë titull-dy vëllimet e para secili me njëqind figura intelektualësh të shquar shqiptarë, në punë e sipër, vëllimi i tretë i autorit, Prof. Dr. Beqir Ismaili. Në projekt, synimi i përkthimit të tyre në gjuhën shqipe dhe botimi në mediat e vendlindjes, në Kosovë.

Lexo me teper

Medreseja “Mehmed Fatih” në Mal të Zi

Medreseja “Mehmed Fatih” në Malin e Zi është e veçantë në llojin e vet në mbarë rajonin, pasi mësimi në këtë shkollë zhvillohet në dy gjuhë, në atë boshnjake dhe në gjuhën shqipe.

Lexo me teper