Femra në Islam

Roli i gruas në da’ve (thirrje)

Në qoftë se imperativi në popujt e mëparshëm u është dedikuar vetëm burrave, në shoqërinë islame ai u është dedikuar si burrave po ashtu edhe grave.

Lexo me teper

Fatma Karaj - Imazhi i myslimanes bashkëkohore shqiptare

Cila është Fatma Karaj- vajza nga Berati që tashmë drejton Zyrën e Gruas pranë Komunitetit Mysliman të Shqipërisë? Cili është rrugëtimi i saj deri në këtë detyrë të rëndësishme të përfaqësimit të grave dhe vajzave myslimane shqiptare? Si arriti Zyra e Gruas në KMSH të konsolidohej kaq shpejt nëpërmjet gamës së gjerë të aktiviteteve dhe shërbimeve në dobi të shtresave të ndryshme të shoqërisë shqiptare? Cilat janë problemet më kryesore që hasin vajzat dhe gratë shqiptare e në veçanti ato myslimane? Përgjigjet e këtyre pyetjeve dhe shumë të tjerave jepen në intervistën e zhvilluar me gazetarin Qani Sulku, ku znj. Karaj rrëfen me shumë modesti arritjet, vështirësitë dhe peripecitë që e kanë shoqëruar në jetën dhe punën e saj të deritanishme.

Lexo me teper

Bëhu shi në kohën e thatësirës!

Të veprosh në të tashmen dhe të mendosh për të nesërmen, duhet ta njohësh të kaluarën.

Lexo me teper

Roli dhe të drejtat e gruas shqiptare në kohën e perandorisë osmane - të drejtat që ia jepte ligji islam

Për një kohë të gjatë gruaja osmane është parë si një qenie e cila ishte e zhytur në injorancë, që e kalonte kohën në shtëpi e që merrej nëpër këmbë.

Lexo me teper

Eksperienca ime me shami

etojmë në epokën e kozmetikës, ku bukuria është bërë synimi i çdo femre. industria e modës ka sfiduar të gjitha konceptet klasike të idesë mbi bukurinë femërore, duke u kthyer në një idhull për miliona gra dhe vajza në mbarë botën. Është ajo dhe “krijuesit” e saj që kanë vendosur konceptet e reja të bukurisë femërore, duke përcaktuar deri në detaje se si duhet të jetë imazhi i femrës “perfekte”.

Lexo me teper

Gjidhënia apo biberoni, alternativa e kohës moderne

Gjidhënia është vazhdim i lidhjes së natyrshme në mes nënës dhe foshnjës pas lindjes. Mundohuni të mos e ndërpritni gjidhënien, sepse foshnja menjëherë pas lindjes vetë do ta kërkojë gjirin e nënës; përqafojeni foshnjën dhe do të bindeni! Ajo e di çfarë është e mirë. Të ushqyerit me gji ofron siguri, ngrohtësi, ushqim, gjëra këto që nëna ia dhuron foshnjës për nëntë muaj rresht, kur edhe e kishte mbajtur me vete.

Lexo me teper

Kush është Lindita Senia, gruaja që mban mbulesën myslimane në Shqipëri

Nuk është e lehtë të thyhen tabutë apo mentalitetet. Ende edhe sot, kur po bëhen mbi 25 vjet demokraci , paragjykimet nuk ikin lehtë. Është një e vërtetë e hidhur. Diktatura na la me “barkun” bosh, por edhe me shpirtin bosh. Sidomos në drejtim të lirisë fetare. Koha e re solli këtë liri si cilësi e virtyt të njeriut, brenda “kornizës” ligjore të të drejtave të njeriut.

Lexo me teper

Dalia Mogahed : Çka mendoni kur më shihni?! (video)

Fjalimi më i fuqishëm nga një muslimane në platformën TED që është një ngjarje vjetore ku disa prej mendimtarëve dhe aktivistëve kryesorë në botë janë të ftuar të ndajnë të arriturat e tyre dhe pasionet te cilat i kanë ndjekur…

Lexo me teper

Gruaja sakrifikuese, shtyllë e shtëpisë

Një grua muslimane, është shenja e sakrificës dhe dashurisë së familjes. Ajo sikur ia përkushton jetën familjes, bashkëshortit dhe fëmijëve të saj. Gëzimi, lumturia dhe qetësia e tyre bëhen burim lumturie edhe për të.

Lexo me teper

Top 10 muslimanet që kanë shënuar vitin 2015

Viti 2015 ishte shumë i suksesshëm për muslimanet në mbarë botën. Muslimanet i kanë treguar botës se çfarë do të thotë të jesh një muslimane e vërtetë, e cila qëndron pas asaj që beson, prandaj edhe gratë tjera kanë filluar t’i përkrahin dhe t’i pasojnë. Këto janë gratë që në vitin 2016 mund të jenë lidere dhe të bëjnë ndryshime të mëdha në botë. Le të shohim se kush janë ato.

Lexo me teper