Personalitete

Hafiz Ibrahim Dalliu (1878-1951)

Teologu, përkthyesi, poeti, publicisti, mësuesi e patrioti Hafiz Ibrahim Dalliu, lindi në Tiranë më 1878 në një familje të nderuar e me tradita fetare. Ndjenjat fetare ia ushqyen prindërit qysh në fëmijëri, më vonë gjatë procesit të studimeve në Stamboll, Ibrahimi i ri u pajis me një kulturë të shëndoshë islame e qytetare dhe që nga kjo kohë ai e përcaktoi rrugën e vet të një pasuesi të vendosur të Islamit e të një mbrojtësi konsekuent të çështjes së Shqipërisë.

Lexo me teper

Mulla Idriz Gjilani

Fetar, atdhetar konseguent, orator e mjeshtër i penës, i zoti i punës, besnik i fjalës, predikues fetar dhe mualim-mësues iluminist, ideolog dhe luftëtar i lirisë, i vendosur në idealet e veta liridashëse si bjeshkët e Kosovës të cilat i mbrojti me fjalë, me pushkë, me gjak, burrërisht, trimërisht, i pathyeshëm, me plagë në zemër e në trup, nuk u dorëzua për t'u bërë legjendë. Kështu e portretizoi Studiuesi i mirënjohur Muhamet Pirraku udhëheqësin Shpirtëror, Politik dhe Ushtarak të madhin Mulla Idriz Gjilani.

Lexo me teper

Hafiz Musa Dërguti (1888 -1961)

Të vjetrit e kanë njohur mirë Hafiz Musa Dërgutin, atë hoxhë të nderuar prej të gjithëve, i shquar për devotshmërinë e tij të thellë, atë hoxhë që gjithnjë ishte pranë nevojtarit, pranë halleve dhe shqetësimeve të njerëzve. Kudo që kishte një hall, kudo në familjet e Shkodrës e të katundeve për rreth që kishte një mosmarrëveshje, do të gjendej Hafiz Musaja me fjalën e tij, me dashamirësinë e me autoritetin e tij për të qetësuar zemrat e plagosura, për të shuar gjakrat e ndezur, për të pajtuar e afruar vëllain me vëllanë, burrin me gruan, familjen me familje, fisin me fis.

Lexo me teper

H. Esat Myftia - simbol i moralit Islam

Sami Muçej*

Lexo me teper

Jeta dhe vepra e Hafiz Avni (Sabedin) Aliut

Populli ynë ndër vite e shekuj ka nxjerr figura të shquara të cilët me veprën dhe dijen e tyre kanë lënë gjurmë në historinë shqiptare. Figura të spikatura çdo herë janë shfaqur në historinë shqiptare. Një figurë e shquar që la gjurmë në historinë tonë ishte edhe Hafiz Avni Aliu.

Lexo me teper

Hafiz Abdylaziz ef. Hoxhallari

Hafiz Abdylaziz ef. Hoxhallari, u lind në vitin 1922 në Prizren nga i ati Destan Hoxhallari dhe e ëma Lejla Hoxhallari.

Lexo me teper

Haxhi Hamzë Mehmeti

Shenja dalluese e besimtarëve jo vetëm të Mitrovicës por edhe të Kosovës.

Lexo me teper

Haxhi Ali Derhemi 1850-1938

Mendjen, zemrën dhe pasurinë ia fali Islamit

Lexo me teper

Imam Isa Hoxha (1918-2001)

Imam Isa Hoxha ka qenë Imam i Qendrës Islamike Shqiptare-Amerikane në Brooklyn, për shtetet New York dhe New Jersey, e cila u themelue me 12 Nëntor 1972.

Lexo me teper

Hasan Efendi Xhehnemi – Nahi (1905 – 1991)

Hoxhallëkun e kishte pasion e jo profesion. Jetoi, veproi – punoi për popullin, me popullin e jo nga populli.

Lexo me teper