Mrekullia e Krijuesit: Bretkosa e drurit mund të mbijetojë duke qenë e ngrirë plotësisht për javë të tëra!

Bretkosa e drurit (Rana Sylvatica) mund të mbijetojë duke qenë e ngrirë plotësisht për javë të tëra!

Bretkosat e drurit jetojnë në mjedisin e ftohtë të Arktikut të Alaskës. Gjatë dimrit të ftohtë, ato mund të mbijetojnë për javë të tëra me dy të tretat e ujit të trupit të tyre të ngrirë plotësisht.

Kur ulet temperatura e trupit, ato ndalojnë frymëmarrjen dhe zemrat e tyre nuk rrahin. Në mënyrë që akulli të mos ngrijë në qelizat e tyre, ata e tërheqin ujin nga gjymtyrët e tyre dhe prodhojnë një lloj solucioni antifriz (i njohur si krioprojtës) që i mban të sigurt.

Në shumicën e kafshëve, ekspozimi i zgjatur ndaj temperaturave të ngrirjes shkakton tkurrje qelizore - një proces në të cilin formimi i akullit në inde tërheq ujin nga qelizat e trupit, duke i thithur ato në thelb të thata dhe përfundimisht duke vrarë qelizën. Por te Wood Frogs, krioprojtësit në trupin e tyre, i cili përfshin glukozën (sheqerin në gjak) dhe ure, ul temperaturën e ngrirjes së indeve të kafshës dhe zvogëlon sasinë e stresit në qelizat dhe indet, duke i lejuar ato të mbijetojnë një ngrirje të thellë.
Procesi i ringjalljes, i cili është unik për këtë specie bretkose, ka ngecur dhe mahnitur shkencëtarët për vite me radhë. Studiuesit po hetojnë këtë teknikë të mbijetesës për aplikime të ndryshme mjekësore, duke përfshirë kriogjenikën dhe ruajtjen e organeve gjatë transplantimit. Profesionistët mjekësorë shpresojnë të kopjojnë këto aftësi ngrirëse për të shtuar potencialisht ditë në ruajtjen e organeve njerëzore. Në varësi të organit, vetëm orë mund të revolucionarizojnë transplantet e organeve; zemra e njeriut zgjat vetëm katër orë me proceset aktuale të ruajtjes.


Shikoni këto video me pamjet fantastike të shkrirjes së bretkosës së drurit... E mahnitshme!&t=115s


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Pak, por e vazhdueshme