Personalitete

Husein Xhozo lindi më 5 maj 1912 në vendin “Bare” te Gorazhda, qytet rreth 100 km. larg Sarajevës, kryeqytetit të B. H. Mësuesit e parë të tij ishin babai Sylejmani dhe nëna Hasiba që kishin prejardhje nga familjet e ulemave të B.H. Mësimet e mektebit i vijoj pranë mualimit të njohur të vendlindjes, shejhut Rashid efendiu.

Mulla Asllan Murati ka lindur me 12 shkurt 1943 në Zhabar të Poshtëm (Fushë Ibër).

.

.

Instituti i Hifzit, i hapur nga Myftinia e Shkupit në Çarshinë e Vjetër, mban emrin e tij.

Ibrahim Fehmiu ishte hoxhë, dijetar, një nga mësuesit e parë, pishtar i arsimit kombëtar, burrë trim, guximtar, atdhetar, një shembëlltyrë për çdo shqiptar...

Hafizi pa sy që u bënte dritë të tjerëve.

Hafëz Idriz Dërmaku lindi në fshatin Shipashnicë e Epërme të Kamenicës, më 1934. Rrjedh nga një familje fshatare e njohur me tradita fetare.

Salih efendi Myftia (1891-1978), Myfti i Zonës Shkodër dhe Kosovë (Gjakovë), Prijës i shqiptarëve myslimanë në SHBA

Në mesin e atyre që ranë dëshmorë për të mbrojtur familjen, vatanin, identitetin tonë është edhe Mulla Nusret Hajdari.

Ditën e premten (e xhuma), më datë 22. 05.2020, në dhjetë ditëshin e fundit të muajit të shenjtë të Ramazanit, pas një sëmundje të rëndë ndërroi jetë në moshën 81 vjeçare, imami, mual-limi, hatibi, veprimtari, atdhetari, veterani i thirrjes në Islam, Mustafë ef. Dervisholli.

“Me xhonturqit diqysh, me Serbinë kurrqysh”

Hafiz Emin Cangonji (1880-1952) ishte nip i Haxhi Mulla Cangonjit dhe biri i Musa Cangonjit një nga familjet edhe fetare e patriotike, por edhe intelektual dhe e kamur të Devollit.

Njëra ndër familjet me një devotshmëri fetare e me një traditë të lashtë të kultivimit të fesë islame në fshatin Bukovik të Gjilanit, njihet familja Bislimi.

Rexhep Voka u lind në vitin 1847 në fshatin Shipkovicë të Tetovës. Këtu ka kryer mësimet e para, kurse të mesmet i vazhdoi në medresenë e qytetit, në Tetovë.

"Atdhenë dhe fenë sa i çmon aq i don dhe i mbronë. " M. Mustafi R. Neziri

Që në vitet e para si hafiz i ri, në mexhliset fetare në lagjen e Çarshisë së Epërme ku më tepër ka banorë të ardhur nga Malësia e Tetovës, e dëgjoja shpesh emrin e Molla Jahjës nga Shipkovica. Banorët e Malësisë së Tetovës me entuziazëm dhe në trajtë të mitit flitnin për Molla Jahjën. Kjo tregon se ai, krahas konceptit fetar didaktik, ka arritur që të bëhet pjesë edhe e ndjenjave të besimtarëve të kësaj pjese të Tetovës.