Rajoni

Meshihat i Bashkësisë Islame në Serbi ka marrë një vendim për mbylljen e xhamijëve për shkak të parandalimit të përhapjes së virusit.

Dr. Misala Pramenković, me profesion teologe, u zgjodh deputete në parlamentin e Serbisë.

Kryetari në detyrë i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Shaqir Fetahu, në fjalimin e tij pas kalimit në krye të këtij organi, tha se në mënyrë dinjitoze do të luajë rolin e bartësit të paqes, prosperitetit, unitetit dhe solidaritetit në vend,

Ish-kreu i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Sulejman Rexhepi, përmes një komunikate ka njoftuar dorëheqjen e tij nga posti, transmeton Anadolu Agency

Me shumicën e dy të tretave të Rijasetit të Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Republikën e Maqedonisë së Veriut, sot u shkarkua nga posti i kryetarit të BFI-së, Sulejman Rexhepi

Besimtarët myslimanë të Shqipërisë këtë vit namazin e Fitër Bajramit nuk e kanë falur në sheshin e Tiranës “Skënderbej”

Pas 30 ditëve agjërim në muajin e shenjtë të Ramazanit, myslimanët në mbarë botën sot e festojnë Fitër Bajramin, një ndër festat më të mëdha islame.

Fundi i muajit të shenjtë të Ramazanit, nuk do të jetë i njëjtë me fillimin. Iftaret e syfyret e përbashkëta dhe faljet janë kryer në mënyrë individuale në shtëpitë e tyre dhe jo në atë të përbashkëtën, xhami.

Disa ditë pasi janë hapur dyert e zhamive për besimtarët pas mbylljes për shkak të koronavirusit, nesër do të falet namazi i parë i Xhumasë në Maqedoni.

Të gjithë xhamitë e Myftinisë së Dibrës janë bërë gati dhe janë hapur për besimtarët musliman për të realizuar obligimet e tyre fetare.

Sot u hapën për adhurim kolektiv xhamitë në mbarë Maqedoninë e Veriut, pas një pezullimi pothuajse prej dy muajve shkaku i frenimit të përhapjes së koronavirusit të ri (COVID-19), raporton Anadolu Agency.

Në njoftimin e Bashkësisë Fetare Islame thuhet se ” prej ditëve të para të paraqitjes së pandemisë Covid19, duke pasur për qëllim mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve si dhe duke marrë parasysh rekomandimet dhe sugjerimet e organeve shëndetësore shtetërore, e duke u mbështetur mbi parimet fundamentale islame, vendosi për pezullimin faljeve të namazave në mënyrë kolektive në xhami”.

Nga dje xhamitë në Bosnjë e Hercegovinë janë hapur pjesërisht për një numër besimtarësh, pas mbylljes rreth dy mujore për shkak të COVID-19.

Ndër masat e ndërmarra nga bashkësia islame e vendit, po ashtu theksohet se duke filluar nga muaji prill të gjithë të punësuarit në BFI, do të marrin rrogë minimale prej 14.500 denarë

Nën atmosferën e trishtë nga koronavirusi, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, si mesazh të mëngjesit ka përzgjedhur një tjetër referenca nga historia islame.

Bujar Spahiu, kryetar i Komunitetit Musliman Shqiptar ka dhënë një mesazh sensibilizues për të gjithë shqiptarët.

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë në kuadër të masave të marra për parandalimin e përhapjes së koronavirusit ka marrë disa masa për të mbrojtur qytetarët nga një infektim i mundshëm me COVID-19.

Kryeministri Rama pati një takim me krerë të besimeve kryesore fetare, duke iu këshilluar ata që të shmangin sa munden tubimet të cilat janë pjesë e ritualeve.

Qindra muslimanë nga qytete të ndryshme të vendit u mblodhën në namazin e parë të xhumasë në Xhaminë e Lubjanës, e cila gjithashtu është xhamia e vetme me minare në Slloveni, ndërtimi i së cilës përfundoi para pak kohe

Në Lubjanë është hapur Qendra kulturore islamike bashkë me xhaminë e parë në Slloveni, pesëdhjetë vjet pas kërkesave të para për ndërtim.