Ekspozita që eksploron Haxhin përmes artit dhe fotografisë

Një ekspozitë e jashtëzakonshme e titulluar "Udhëtim nëpër vendet e shenjta" ka hapur dyert e saj nënë qytetin e Xhiddës, duke ofruar një eksplorim magjepsës të përvojës së një pelegrini gjatë Haxhit.

Duke shfaqur një koleksion të pjesëve historike, kjo ekspozitë unike paraqet 26 artistë, duke përfshirë tre fotografë të talentuar sauditë.

Nga data 12 deri më 23 qershor, në Terhal Hall në parkun Jeddah, ekspozita përkon me pelegrinazhin e shenjtë mysliman në qytetin e shenjtë të Mekës. Në bashkëpunim me Muzeun e Artit Islamik dhe Shoqatën Bamirëse Oyoun Jeddah, kjo vitrinë e jashtëzakonshme paraqet mbi 100 ekspozita, duke filluar nga fotografitë dhe pikturat deri te librat, dorëshkrimet dhe artefaktet e tjera të çmuara.

Objektivi kryesor i kësaj ekspozite është të pasqyrojë angazhimin e palëkundur të Mbretërisë për të siguruar një udhëtim të qetë dhe të arritshëm për pelegrinët nga e gjithë bota. Ai gjithashtu synon të nxjerrë në pah iniciativat e ndryshme të zbatuara për të lehtësuar Haxhin për të gjithë individët.

Duke ia kushtuar Mekës si një qytet historik dhe ekonomikisht i rëndësishëm, ekspozita mbulon udhëtimin nga epoka mesjetare në epokën osmane dhe deri në ditët e sotme. Një pjesë e veçantë fokusohet në paraqitjet artistike të ritualeve, duke përfshirë pëlhura të qëndisura që dikur zbukuronin Qaben dhe pamjet ajrore të Xhamisë së Shenjtë që të lënë pa frymë.

Dr. Zuhair Maimani, një konsulent për zhvillimin e biznesit në Fondacionin Creativity Zone dhe organizator i ekspozitës, theksoi se ekspozita synon të shfaqë përpjekjet kolektive të kombeve islame për ta bërë këtë ritual të bekuar një sukses të jashtëzakonshëm. Ai theksoi më tej rolin që luan Arabia Saudite në shërbimin e Dy Xhamive të Shenjta dhe pelegrinëve.

“Kjo ekspozitë portretizon statusin e Mekës, rëndësinë e Haxhit dhe ndikimin e tij në jetën e muslimanëve në mbarë botën. Ai gjithashtu kontribuon në nxitjen e një kuptimi më të madh të Islamit në mesin e jomuslimanëve,” shpjegoi Maimani.

Paralelisht me ekspozitën kryesore është një ekspozitë fotografike rreth Haxhit, e kapur përmes thjerrëzave të tre fotografëve të talentuar sauditë: Prof. Khaled Khader, Prof. Susan Baaqhil dhe Imad Al-Husseini.

Baaqhil, fotografja-artiste e parë profesioniste e vlerësuar me çmime në Arabinë Saudite, shprehu krenarinë e saj që përfaqëson Islamin dhe Arabinë Saudite në botë.

“Ne jemi shumë krenarë që paraqesim një perspektivë vërtet unike për Haxhin dhe ofrojmë një lente lokale përmes së cilës vizitorët mund ta përjetojnë atë,” tha ajo.

Baaqhil vazhdoi: “Duke shfaqur imazhe të rralla të kapura që nga viti 2002, unë synoj të jap një portret të fortë të rizhvillimit të gjerë urban që po ndodh aktualisht në qytetin e shenjtë të Mekës.”

Përveç pjesëve lokale, objekteve, fotografive dhe veprave të artit, ekspozita pret gjithashtu punëtori të drejtpërdrejta të kaligrafisë dhe shfaq dizajne islamike, duke shtuar një element ndërveprues për t'u angazhuar vizitorët.


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Pak, por e vazhdueshme