Kuriozitete

Mufid Kozlic ka shndërruar në punishte bodrumin poshtë shtëpisë së tij në fshatin Vukotici dhe me xhamitë prej druri që bën dhe i shet, ai ndriçon botën e tij e cila është e errët plotësisht prej 13 vitesh

Një egjiptian që kishte braktisur shkollën ka hyrë në histori, pasi ka kaluar tre vite duke e krijuar, atë që beson ai të jetë, Kurani më i madh në botë.

Hapat e butë të Glisë tani mbeten pjesë e pashlyeshme e historisë së Xhamisë Ajasofja në metropolin turk.

Arkeologët izraelitë njoftuan për zbulimin e një koleksioni të vlefshëm të monedhave të hershme islame të gjetura gjatë gërmimeve të fundit pranë qytetit qendror Yavna.

Një shtëpi mode në Malajzi ka prezantuar një hixhab të pazakontë, mbi të cilin janë vendosur kristale Swarovski.

Në Togo të Afrikës është përuruar një xhami e rrallë, e cila është emërtuar si “Alija Izetbegoviç”.

Vendimi për t’i emërtuar vajzat e tyre vjen si kujtim për datën solemne të hapjes së xhamisë Aja Sofia në Stamboll pas shumë vitesh.

Allahu në kuran thotë: "Allahu nuk ngurron që të marrë çfarëdo shembulli, qoftë mushkojë a diçka edhe më e imët se ajo."

Ujgurja Almihan Seyiti ka festuar ditëlindjen e 134-të.

Një britanik ka vendosur që të vrapojë 260 kilometra gjatë Ramazanit, duke bërë 10 km vrapim çdo natë, pas agjërimit prej rreth 16 orëve.

Pas 10 viteve, përkatësisht më 2030, besimtarët muuslimanë do të agjërojnë dy herë brenda një viti.

Drejtuesi i një kompanie ndërtimi në republikën ruse të Ingushetisë ndau një histori tejet interesante. Kohët e fundit ai gjeti një çantë me mjete ndërtimi në oborrin e tij dhe një mesazh ku i kërkohej falje nga një person i cili ia kishte vjedhur ato 10 vjet më parë.

Ndërsa Ramazani nuk është i detyrueshëm për ata me shëndet të prekshëm, Muhamedi është i prirur të agjërojë dhe të korrë përfitimet e muajit të shenjtë.

Në vitin 1721 Leidi Mantagiu, bashkëshortja e ambasadorit të Anglisë në Perandorinë Osmane, në një letër dërguar në vendin e saj bënte të ditur se në Stamboll bëhej “diçka e quajtur vaksinë” kundër sëmundjes së lisë.

Në historinë e njerëzimit vepra më gjithpërfshirëse e shkruar nga një person i vetëm i përket shkencëtarit mjekësor të madh, Ibni Sina (Avicenna).

Historiani dhe epidemiologu amerikan David Tschanz në një artikull shkencor të tijin rrëfen se i pari që ka zbuluar se disa sëmundje ngjitëse përhapen përmes “gjurmëve“ që njerëzit e sëmurë i lënë në ajër dhe që mund të ngjiten në trup ose tesha të të njerëzve tjerë është filozofi, mjeku dhe fizikani i madh musliman Ibën Sina ose siç njihet në Perëndim Avicena ( 980-1037) dhe këto sëmundje janë ato që sot quhen viruse respiratore, ose që përhapen përmes frymës – ajrit, ndër të cilat bën pjesë edhe Virusi i famshëm Korona ose COVID -19.

Murtaja më famëkeqe në Islamin e hershëm ishte ajo që njihet si Murtaja e Emmaus-it, e cila ishte një nga përsëritjet e Murtajës së mëparshme të Justinianit.

Shfaqja e koronavirusit si epidemi globale këtë vit mund të ndikoj në anulimin e peligrinazhit të Haxhit.

Banorët e qytetit turk të Erzurumit ringjallin çdo vit traditën e “Një mijë lexime” (referuar leximit të Kuranit), e cila daton 500 vjet më parë, kur Libri i Shenjtë mësohej, lexohej e studiohej përgjatë një muaji në shtëpi ose në xhami.