Personalitete

Edukimi dhe formimi i Hafiz Ali Krajёs, personaliteti i tij

Një ndër alimët më të mëdhenj të shekullit XX

Dr. Faik Luli ishte mësues, studiues, dijetar, besimtar, atdhetar....

Njerëzit vdesin, por kontributi i tyre jo. Hoxha i nderuar Fejzulla Salihu, i njohur tek populli i Luginës së Preshevës si “Mulla Fejza”, pas më shumë se nëntë dekadave, ndërroi jetë dhe u shpërngul në botën e amshuar.

Hafiz Safet Basha ishte myezin, imam, myfti, kryetar i Këshillit të Bashkësisë Islame në Prizren dhe anëtar i Kryesisë dhe Kuvendit Suprem të Bashkësisë Islame të Kosovës…

”Prej Hazreti Ademit (a.s.), regjim ma t’keq se komunizmi s’ka pasë, as që ka me pasë.“ - Abdullah Selim Hadri

I dekoruar me urdhërin "Naim Frashëri të Klasit I” me këtë motivacion: "Klerik që iu kushtua tërë jetën çështjes së lartë të edukimit fetar dhe atdhetar të popullit, i devotshmërisë së lartë, i formimit intelektual, mësues dhe edııkator i nderuar".

Hafiz Tasim Luniku u lind në qytetin e Elbasanit në vitin 1898. Familja e tij ka qenë e lidhur me fenë prej brezash. Ai u rrit, u brumos dhe vdiq, pa u larguar nga qëllimi i tij në jetë: përhapja e fesë islame.

“Me syze të errëta, kurrë nuk mund të shikohet e vërteta.” - Hafiz Ismet Dibra

Mulla Hamiti i Jezercit, gjithmonë mbante në kokë një kësulë të bardhë si dëbora, me shallin e bardhë e të hollë simbol të hoxhës. Kështu shkonte në mbledhje e konferenca të fshatit, në tubime, dasma, vdekje dhe në kuvende, ku fjala e tij dëgjohej me vëmendje e shumë respekt; ai dinte të mbyllte çdo gjë të keqe.

Mr. Hamdi Thaçi kaloi në jetën e amshueshme, duke na lënë prapa vepra të pamohueshme...

Komentuesi më i mirë i Kur’anit më gjuhën shqipe, Kryetari i parë i Parlamentit, Kryetari i Parë i Komunitetit Mysliman, dijetari i madh.

Mulla Idris Hajrullahu: "S'ka fe pa atdhe"

Ka tridhet n'patare ka shti
Një shembëlltyrë për besimtarët!
Një shembëlltyrë për atdhetarët!
Një shembëlltyrë për shqiptarët!

Populli ynë ndër shekuj e vite nxori personalitete dhe figura të shquara, që me punën, veprën dhe dijen e tyre lanë gjurmë të thella në historinë tonë, dhe jo vetëm që lanë gjurmë, por ata edhe e bënë historinë.

Lindi në vitin 1891 në një familje me tradita të mëdha besimi. Fëminia e tij qe e vështirë, meqë i ati, Abdyl Vuci e la të vogël jetim...

Hafiz Ymer Shemsiu ishte hoxhë, mësues, atdhetar, pedagog, poet, shkrimtar, rapsod, këngëtar, valltar.

Mulla Iljaz Spahia ishte hoxhë, mësues, arsimdashës, dijetar, atdhetar, luftëtar...Luftoj për të drejtat e popullit shqiptar, për bashkimin kombëtar...Për këtë u burgos, u pushkatue, u masakrue, por kurrë nuk është pendue...