Fruti i parajsës: për çfarë është e dobishme shega?

Në Kuran thuhet:
“ ... Edhe kopshtie me hardhi, ullinj e shegë të ngjashme (në dukje) e të llojllojshme (në shije). Shikoni pra frutat e tyre kur i formojnë dhe kur piqen (të gjitha këto nga shiu). Edhe në këto ka fakte për njerëzit që besojnë.” (El-Enam, 99).
Ibn Abbasi ka thënë: “Shegët janë fruta të Xhenetit”.
Suneti i të Dërguarit të Allahut, sallallahu alejhi ve selem, dhe Kurani përmbajnë një përshkrim të hollësishëm të Xhenetit. Në të rriten pemë me fruta dhe në mesin e tyre është shega. Shega personifikon jo vetëm një frut, por edhe kënaqësinë shpirtërore dhe gëzimin e besimtarit, bollëkun dhe qetësinë shpirtërore.
Në gjuhën arabe, shega është "rumman" . Pema e shegës jeton rreth 80 vjet. Njihen më shumë se 100 lloje të shegës, të cilat rriten në territore nga Deti i Kuq deri në Detin Kaspik. Por, fruti më i shijshëm rritet në vendet ku temperatura e ajrit është 28-30 C për të paktën 5 muaj.
Irani konsiderohet vendlindja e shegës . Që nga kohërat e lashta, shega kultivohet në Iran, Afganistan, Indi, në të gjitha vendet e Mesdheut dhe Magrebit.
Pema e shegës nuk përdorej vetëm për frut. Lëkura e shegës përdorej si ngjyrues për pëlhura dhe ilaçe. Druri i shegës përdorej nga artizanët në prodhimin e sendeve shtëpiake. Lëvorja e pemës shërbente edhe si ilaç dhe nga gjethet bëhej çaji. Lëngu i shegës u jepej mëkatarëve me shpresën se ëmbëlsia e tij do t'i vinte në rrugën e duhur.
Ali ibn Ebu Talibi ka thënë: "Hani shegë, ato forcojnë stomakun." Avicena ka shkruar se shega ka veti anti-inflamatore, anti-febrile, diuretike dhe veti astringente. Në kohët e lashta, farët e shegës përdoreshin me mjaltë për ulcerat malinje, dhimbjet e dhëmbëve dhe veshëve dhe rrjedhjen nga hundët.
Shega përmban një sasi të madhe të proteinave, yndyrave, karbohidrateve, vitaminës A (karotenoide), B1, B2, B6, C, P, PP, makroelemente - hekur, kalium, kalcium, magnez, natrium, mikroelemente - alumin, bor, mangan, molibden, nikel, selen, stroncium, krom, zink; glukozë dhe fruktozë, pektina, acide citrik, tartarik, malik, succinic, oksalik, flavonoide, katekina, antocianin.
Besohet se shega ka një efekt të përgjithshëm forcues, stimulues të mbrojtjes së organizmit, efekt antimikrobik, antiinflamator, antipiretik, shërues i plagëve, hemostatik, analgjezik, antidiarre dhe antihelmintik.
Lëngu i shegës normalizon metabolizmin e proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve, përmirëson përbërjen e gjakut, prandaj është i dobishëm për ftohjet dhe sëmundjet gastrointestinale. Përveç kësaj, lëngu i shegës ul presionin e gjakut, ka një efekt antispazmatik. Infuzion i lëvozhgës së shegës ka një efekt të fortë antimikrobik, anti-inflamator.
Në botën islame, nga frutat e shegës përgatitet salca dhe sherbeti. Salca e shegës zakonisht shërbehet me mish. Një sherbet freskues i pijeve freskuese është një shije e domosdoshme në tryezën festive.


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Pak, por e vazhdueshme