Shkencë

Gjeologu dhe paleontologu amerikan Raul Epserante mbërriti në provincën Agri në mënyrë që në malin më të lartë të Turqisë, Ararat, të hulumtojë gjurmët dhe dëshmitë rreth mundësisë se në këtë pjesë të Anadollit është fundosur Arka e Nuhit pas përmbytjes, raporton Anadolu Agency (AA).

Kohë më parë, mendohej, ose të paktën besohej se gjinia e fëmijës përcaktohej nga qelizat e nënës dhe babait bashkë. Por, ne përmes Kuranit famëlartë jemi informuar ndryshe ku thuhet se mashkulli apo femra krijohet nga “një pikë farë që hidhet”.

“Ummah” është aplikacioni më i ri për telefona të mençur në platformën Android, një aplikacion unik dhe shumë i kompletuar për besimtarët myslimanë.

Google ka hapur një aplikacion për t’ju ndihmuar të gjeni Kiblën – drejtimin për ta falur namazin.

QamarDeen është një aplikacionin për telefona të mençur i cili bërjen veprave të mira e bën edhe më interesante.

Faktet e thjeshta shkencore vërtetojnë gjithnjë e më shumë mrekullinë e funksionimit të trupit njerëzor. Kështu, fakte të habitshme vijnë nga sistemi i qarkullimit të gjakut.

Shkencëtarët shpeshherë dinë si të na mahnitin me zbulime të rëndësishme. P.sh., hulumtuesit e Universitetit të Kalifornisë së fundmi kanë zbuluar se si t’ua shtoni disa vite jetë prindërve dhe t’ua bëni jetën më të mirë. Sipas tyre, ‘receta’ për këtë është shumë e thjeshtë, transmeton Telegrafi.

Ndjenjat dhe emocionet transmetohen dhe përcillen nëpërmjet syve. Këtë e ka zbuluar një studim i ri. Për këtë shkak, kur mashkulli dhe femra të shkëmbejnë shikime, ata, në fakt, shkëmbejnë edhe ndjenja e emocione.

Sipas një hulumtimi të bërë nga shkencëtarët të përkulurit ndaj Allahut mbron njeriun nga kanceri.

Një studim i ri i publikuar në revistën Nature, tregon se tërheqja ndaj partnerit tuaj është e kushtëzuar pjesërisht edhe nga gjenet tuaja.

Është fleksibel, sintetike dhe lehtësisht e modelueshme.

Google Station, është emri i projektit që kompania synon të arrijë marrëveshje me qendra tregtare, universitete, kafene, operatorë të telefonisë mobile dhe ofrues interneti, në mënyrë që ky shërbim t’u ofrohet të gjithëve me anë të rrjetit Wi-Fi.

Kishin dëgjuar se protezat protetike kanë çmime të larta, nga 700 euro e më shumë – varësisht nga kualiteti i protezës. Por, çmim më të lirë ka proteza që mund të realizohet me printerin 3D, fakt ky që ka shtyrë anëtarët e RotaractClubIllyrian të punojnë në këtë drejtim, për të lehtësuar jetët e mbi 150 personave në nevojë në Kosovë.

Kompania shqiptaro amerikane ” Solaborate” ka filluar shitjen e pajisjes më të re të video-komunikimit të quajtur “HELLO”.

Kur të godet lodhja, kur të kaplon tensioni, ke dhimbje konstante të kokës ose nervozë, sëmundje këto që të shpijnë në dëshpërim…

Numra telefoni, adresa, datëlindje? Përse duhet t’i mbajmë mend kur na ndihmojnë aparaturat dixhitale për t’i mbajtur mend për ne?

Inxhinier i softueri nga Londra Saqib Shaikh, i cili në moshën shtatë vjeçare humbi të parit, inspirimin e tij e gjeti në informatikë. Si person i verbër punon në Microsoft dhe është pjesë e ekipit që punon në zhvillimin e aplikacioneve të inteligjencës artificiale dhe njohjen e imazheve përmes syzeve që në vete përmbajnë kufje.
Procesi i analizës së imazhit dhe të folurit që janë integruar në pajisje ia mundësojnë një personi të verbër të "sheh" botën rreth tij.
Aplikacioni Seeing Al, përmes së cilit arrihet kjo e arritur, është punuar me përdorimin e inteligjencës APl nga Microsoft Cognitive Services.
Informacioni është gjithashtu në dispozicion në telefonat e mençur dhe syze të mençura të cilat përdoruesi i drejton drejt asaj që i intereson dhe merr një përshkrim të asaj që e "sheh".

Një studim i ri gjerman ka vërtetuar se paragjykimet ndaj të tjerëve, në rast se përsëriten, atëherë ato mund të formojnë një bindje të gabuar, e cila ngulitet në kujtesën e njeriut, duke bërë që syri ta sheh atë (objekt pavarësisht se çka është, përkundër realitetit) si të vërtetë dhe realitet.

Është epoka e rrjeteve sociale dhe imazhet janë ato që po marrin gjithnjë e më shumë rëndësi.

Por, fatkeqësisht jo të gjithë mund t’i shohin këto imazhe.
Për këtë arsye, “Facebook” ka prezantuar një sistem që “lexon” imazhet dhe informon personat e verbët me përmbajtjen e tyre.
Më përpara të verbrit përdorin një program të sofistikuar që u krijon mundësinë për të pasur akses në kompjutera.
Ky programi transformon tekstet apo përmbajtjen e tyre në fjalë, por nuk mund të “lexojë” fotografi. Kështu, rrjeti social “Facebook”, ngarkoi në serverat e vet një program akoma më të avancuar.
Përmes inteligjencës artificiale, tashmë serverat e rrjetit më të madh social janë në gjendje që të dëshifrojnë apo të përmbledhin në pak fjalë imazhet e ngarkuara në servera, përcjell Shekulli.
Njeriu që qëndron pas kësaj risie quhet Matt King, një inxhinier që humbi shikimin disa vite më parë.
“Shumë nga ato që ndodhin në “Facebook” kanë lidhje me pamjen, imazhin dhe një i verbër si unë, ndjehet i përjashtuar”, thotë King.

Apple ende nuk e ka prezantuar iPhone 7, por me sa duket kompania amerikane se po e projekton modelin e ri dhe pasardhës të iPhone 7S, i cili pritet të dalë në treg në vitin 2017.