Qilimat e rinj mirëpresin adhuruesit në dy Xhamitë e Shenjta gjatë Ramazanit

Si pjesë e përgatitjeve të saj për Ramazanin, Presidenca e Përgjithshme për Çështjet e Dy Xhamive të Shenjta mbuloi dyshemetë e të dy objekteve të adhurimit me 50,000 qilima të rinj për komoditetin dhe mbrojtjen e besimtarëve gjatë gjithë vitit, sidomos gjatë muajit të agjërimit.
Qilimat, të cilët janë prodhuar në Arabinë Saudite, plotësojnë disa kritere dhe specifika teknike për t'iu përshtatur hapësirave të Dy Xhamive të Shenjta dhe plotësojnë nevojat e pelegrinëve dhe vizitorëve.
Drejtori i departamentit të pastrimit të qilimave në Xhaminë e Madhe në Mekë, Jaber Ahmed Al-Wada'ani, tha se mbulesat e reja të dyshemesë u deshën 11 muaj për t'u prodhuar.
Ato ishin me cilësi të lartë dhe luksoze në mënyrë që adhuruesit të mund të kryenin lutjet e tyre me "të gjithë nderimin dhe qetësinë", tha ai.
Presidenca e Përgjithshme për Çështjet e Dy Xhamive të Shenjta ngriti një departament të specializuar 43 vjet më parë për të pastruar, dezinfektuar, dezinfektuar dhe parfumuar qilimat me ndihmën e teknologjisë më të fundit dhe më të mirë.
“Në të kaluarën, qilimat e Xhamisë së Madhe të Mekës importoheshin nga Gjermania, Belgjika dhe Libani për kaq shumë vite. Nga viti 1999 deri në vitin 2000, importimi i qilimave u ndalua dhe grupi i parë i qilimave u krijua në fabrikën e Mekës”, tha Wada'ani.
14 grupet e para të qilimave të Mekës të prodhuara në Arabinë Saudite kishin të njëjtat specifika teknike. Megjithatë, ato janë bërë me një ton të kuq. Më vonë, jeshile u adoptua dhe kjo ngjyrë u bë nuanca standarde për qilimat nëpër të dy xhamitë.
Tapetet e Dy Xhamive të Shenjta kanë specifika teknike që i dallojnë nga ato të zakonshmet. Ato janë më të trasha, më të forta dhe më të qëndrueshme. Ata kanë fije më të buta, një grumbull më të lartë, ndihen më të butë nën këmbë, kanë qëndrueshmëri më të mirë të ngjyrave dhe nuk ndikohen nga larja e përsëritur.
Këto qilima janë bërë nga fije akrilike 100 për qind të pastër. Grumbulli peshon 400 gram, dhe lartësia e tij arrin 14 milimetra. Lartësia totale e një tapeti është 16 milimetra.”
Me ngjyrën e tyre të veçantë jeshile myshk, qilimat kalojnë nëpër disa operacione larjeje gjatë vitit, pasi lavanderia furnizon Xhaminë e Madhe me 2000 qilima të pastër në javë.
Secili qilim ka një çip elektronik dhe një kod të lexuar me identifikim radio-frekuencor të lidhur me një sistem elektronik me informacion në lidhje me datën e prodhimit, historinë e përdorimit, vendndodhjen dhe larjen e tij.


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Pak, por e vazhdueshme