Tregime

Me siguri keni dëgjuar tregimin e legjendës indiane rreth lules së vogël të verdhë e cila lulëzoi në një kopsht.

Vogëlushja tetëvjeçare, hyri me nxitim në dhomën e saj të gjumit, nxori kutinë ku mbante kursimet e saj dhe i derdhi përdhe.

Një ditë një grua shkoi te fakihu (jurist i sheriatit) duke iu ankuar: "Vëllai im ka vdekur, ndërsa pas veti ka lënë gjashtëqind dërhem. Pas ndarjes, mua më dhanë vetëm një dërhem! "

Rrugës duke ecur milingona pa një copë mjalti.

Një marangoz i vjetër përgatitej për t'u pensionuar. I tha punëdhënësit të tij se do të tërhiqej nga puna e ndërtimtarisë për të jetuar i qetë.

Sulltan Mahmuti, i cili ishte prej sulltanëve të mëdhenj të shtetit të Gaznës, një prej shteteve të para të turqve myslimanë, kishte përjetuar shumë vështirësi përgjatë një ekspeditë që kishte organizuar kundrejt Indisë dhe kishte filluar të mendonte se nuk do të korrte dot fitore.

Përktheu dhe përshtati:
Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi

Tregohet se një njeri ishte shumë i varfër. Jetonte me një grua e cila ishte e devotshme dhe fisnike.

Në një shkollë, mësuesja vendosi t’i motivojë nxënësit e saj. Ajo u dha atyre një ese me një temë që secili mund ta zgjidhte vetë, dhe fituesi do të merrte një dhuratë një palë çizme.

Një herë e një kohe, të rinjtë lexonin libra dhe studionin në praninë e një dijetari.

Jetoi një kohë një druvar i ndershëm dhe mjaft i fuqishëm i cili kërkoi punë te një shitës i drunjve. Me të parë forcën e tij shitësi e punësoi dhe i ofroi një pagë e kushte të mira.

Në stacionin e autobusit ishte ulur një i moshuar dhe një zonjë shtatzënë të cilët e prisnin ardhjen e tij.

Përktheu dhe përshtati: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi

Imam Adham Ebu Hanife përveç se ishte shumë i zënë me veprimtaritë edukative, ai ishte edhe një person i pasur që merrej me tregti.

Tregohet për një plakë të mirë e lavdëronte njërin nga djemtë e vet shumë. Ajo ishte e kënaqur dhe e lumtur sa herë që ai e vizitonte ose bisedonte me të.

Një burrë ndaloi në një dyqan lulesh për të porositur disa lule që t’ia dërgonte me postë nënës së tij e cila jetonte 200 milje larg.

Burri i tha gruas së tij: “Po më mungojnë prindërit e mi, vëllezërit e mi dhe fëmijët e tyre, nuk i kam parë për një kohë të gjatë

Një djalosh i verbër ishte ulur në shkallët e një ndërtese me kapelë në dorë

Krimbi hap nje vrimë ne lëvozhgën e arres, hyn në brendinë e saj dhe fillon ta hajë atë.

Një ditë po shihja bijën time e cila mori një pjatë me pak fasule dhe pak oriz e i vendosi në një tabaka prej bakri, pastaj vendosi mbi të pak patëllxhan, kastravec dhe disa kokrra kajsi.