Personalitete

Më datë, 28 Prill 2019, ditë e diel, Prizreni i dha lamtumirën e fundit, veteranit të hoxhallarëve, hfz. Tasim ef. Krasniqit nga Prizreni, i cili ndërroi jetë më 25 Prill 2019, në moshën 91 vjeçare, në Hildesain të Gjermanisë.

Hafiz Sabri Beg Bushati, i njohur edhe me emrin Ejup Sabri, trashëgimtar i bushatllinjve të Shkodrës, që i takon degëzimit të trungut me fillesë Hysen Pashën, nip i Ali Beut të Beqir Beut; djali i Shabanit, lindi në Shkodër në vitin 1889.

Prejardhja familjare

Mulla Emini është i lindur më 05.06.1878 në fshatin Përlepnicë.

Fshati Llashticë njihet si çerdhe tradicionale e kultivuesve të islamit. Si fshat i hoxhallarëve të dalluar, të cilët me diturinë e tyre fetare njiheshin anë e mbanë Anamoravës.

Te Hoxha i nderuar takoheshin kultura dhe dija e Lindjes dhe e Perëndimit. Kjo e bënte të veçantë dhe e dallonte atë nga të tjerët.

Shaipi Hoxha rrjedh nga familja e madhe e hoxhallarëve cernicas. Lindi në vitin 1871 në fshatin Cernicë.

Arif Shala lindi më 1909 dhe që në moshë të re, si nxënës në mejtepin e Mulla Rifatit, shquhej në mes të shokëve të tjerë për zgjuarsinë, shkathtësinë dhe karakterin e tij të fortë.

Ismail Muhaxhiri u rrit jetim, sepse babai kishte ndrruar sapo mbushi një vjet. E rriti nëna besimtare, nëna shqiptare, me shum përpjekje, me shumë mundime, ashtu si diti derisa e ndritë e çiti!

U lind në fshatin Llashticë, aty rreth viteve 1865. Rrjedh nga një familje me
tradita islame.

Mulla Abdyli u lind në vitin 1925 në fshatin Tërdefc, komuna e Drenasit, në familjen e njohur e bujare dhe patriotike të Fazli Behramit. Kjo familje në të gjitha periudhat e rezistencës së popullit shqiptar kundër pushtuesve të huaj, në kullën e vet u dha bukë dhe strehoi shumë luftëtarë dhe atdhetarë të njohur, që nga Isa Boletini, Azem Galica, Rrustë Kabashi, Dan Daroci e deri tek Sefedin Begu i Pejës dhe Murat Kurshumliu i Prishtinës.

Emrin e Hafiz Jusuf Këlmendit, për herë të parë e kam dëgjuar aty nga vitet '90 nga gjyshi im, që e përmendte shpesh për diturinë dhe emrin e mirë që kishte patur ndër dijetarë të Shkodrës.

Në plejadën e hoxhallarëve të dalluar të Dukagjinit e më gjerë, të cilët u shkolluan në medresetë që vepruan në mes të dy luftërave botërore, në Pejë, dhe që lanë gjurmë në kujtesën e popullit për dituri islame, për mençuri, trimëri dhe devotshmëri, veçohen: Mulla Jahja Daci, Mulla Zekë Byrdyna, Mulla Ramush Shatri, Mulla Iljaz Broja, Mulla Sadik Hoxha, Mulla Isa Haxhijaj e të tjerë. Këta ishin krenaria e myslimanizmit dhe patriotizmit. Ishin të tillë meqë ishin predikues të shkëlqyeshëm të Ilsamit dhe të arsimimit kombëtar.
Pa dyshim se i tillë ishte edhe Myderriz Isa H. Rexhë Haxhijaj, nga fshati Dubovë e Madhe, komuna e Pejës.

(3.11.1947 – 13.11.2016)

Ndër intelektualët e shquar fetarë e atdhetarë renditet pa dyshim edhe Xhemal Naipi, i cili për disa dekada, që nga shpallja e Pavarësisë e deri në fund të Luftës së Dytë Botërore ishte ndër protagonistët e këtyre ngjarjeve në shkallë kombëtare.

Mulla Sinan Maxhera ishte një atdhetar i rëndësishëm shqiptar, ai i takonte radhës së ulemave dhe brezit të patriotëve shqiptarë dhe ndër intelektualet e ulematë e shkolluara në medresenë Isa Beu në Shkup, kreu Fakultetin e Drejtësisë në Stamboll dhe rreshtohet në kryengritjet për pavarësinë shqiptare 1910-12.

Tahir efendiu, në letrat shqipe njihet me tre mbiemra: si Tahir Efendi Boshnjaku, Tahir Efendi Gjakova dhe Tahir efendiu i Madh. E mbiemëruan Boshnjaku, sepse lindi në Jeni Pazar (Tregu i Ri - Novi Pazar) ku popullsia shqiptare prej kohësh jetonte në fqinjësi me atë boshnjake; E mbiemëruan Gjakova, sepse aty e filloi karrierën profesionale dhe aty e kaloi jetën; E mbiemëruan dhe e cilësuan si Tahir Efendiu i Madh, në shenjë mirënjohje për veprën e madhe që la.

Hafiz Idriz Hoxha lindi në vitin 1874, në mahallën e "Mulla Jusufit" në Gjakovë. Rrjedhë prej një familje të njohur hoxhallarësh, një familje e madhe e cila ka tre mbiemra, Mullahasani, Mullashabani dhe Mullamuslija, prej të cilës vjen Hafiz Idrizi.