Personalitete

.

.

Instituti i Hifzit, i hapur nga Myftinia e Shkupit në Çarshinë e Vjetër, mban emrin e tij.

Ibrahim Fehmiu ishte hoxhë, dijetar, një nga mësuesit e parë, pishtar i arsimit kombëtar, burrë trim, guximtar, atdhetar, një shembëlltyrë për çdo shqiptar...

Hafizi pa sy që u bënte dritë të tjerëve.

Hafëz Idriz Dërmaku lindi në fshatin Shipashnicë e Epërme të Kamenicës, më 1934. Rrjedh nga një familje fshatare e njohur me tradita fetare.

Salih efendi Myftia (1891-1978), Myfti i Zonës Shkodër dhe Kosovë (Gjakovë), Prijës i shqiptarëve myslimanë në SHBA

Në mesin e atyre që ranë dëshmorë për të mbrojtur familjen, vatanin, identitetin tonë është edhe Mulla Nusret Hajdari.

Ditën e premten (e xhuma), më datë 22. 05.2020, në dhjetë ditëshin e fundit të muajit të shenjtë të Ramazanit, pas një sëmundje të rëndë ndërroi jetë në moshën 81 vjeçare, imami, mual-limi, hatibi, veprimtari, atdhetari, veterani i thirrjes në Islam, Mustafë ef. Dervisholli.

“Me xhonturqit diqysh, me Serbinë kurrqysh”

Hafiz Emin Cangonji (1880-1952) ishte nip i Haxhi Mulla Cangonjit dhe biri i Musa Cangonjit një nga familjet edhe fetare e patriotike, por edhe intelektual dhe e kamur të Devollit.

Njëra ndër familjet me një devotshmëri fetare e me një traditë të lashtë të kultivimit të fesë islame në fshatin Bukovik të Gjilanit, njihet familja Bislimi.

Rexhep Voka u lind në vitin 1847 në fshatin Shipkovicë të Tetovës. Këtu ka kryer mësimet e para, kurse të mesmet i vazhdoi në medresenë e qytetit, në Tetovë.

"Atdhenë dhe fenë sa i çmon aq i don dhe i mbronë. " M. Mustafi R. Neziri

Që në vitet e para si hafiz i ri, në mexhliset fetare në lagjen e Çarshisë së Epërme ku më tepër ka banorë të ardhur nga Malësia e Tetovës, e dëgjoja shpesh emrin e Molla Jahjës nga Shipkovica. Banorët e Malësisë së Tetovës me entuziazëm dhe në trajtë të mitit flitnin për Molla Jahjën. Kjo tregon se ai, krahas konceptit fetar didaktik, ka arritur që të bëhet pjesë edhe e ndjenjave të besimtarëve të kësaj pjese të Tetovës.

Hafiz Sherif Langu lindi në qytetin e Dibrës së Madhe më 1877.
Përgjatë gjithë jetës së tij zhvillon një aktivitet të dendur në dobi të çështjes kombëtare.
Me personalitetin e tij fetar, patriotik dhe si luftëtar e udhëheqës popullor ishte bërë figura më e dashur në mbarë Dibrën. Është kjo arsyeja që së bashku me Haxhi Vehbi Agollin (Dibrën) u zgjodhën përfaqësues të saj për në Kuvendin Kombëtar të Vlorës.
Që në moshën 17 vjeçare ishte në lidhje të ngushta me atdhetarët Said Najdeni, Kadri Fishta dhe Shaqir Daci, mes tyre, me kurajë e guxim iu përvesh punës për propagandimin e shkollës shqipe.
Krahas përpjekjeve të vazhdueshme për shkollën shqipe, së bashku me aktivistë të tjerë luan një rol mjaft të rëndësishëm në organizimin e Kongresit të Dibrës të 23 korrikut 1909.
Më 1941 zhvendoset në Tiranë ku u ngarkua me detyrën e kryetarit të Komunitetit Mysliman Shqiptar. Nga ky post i lartë predikoi prosperitet e tolerancë mes besimeve fetare, dashuri, bashkim vëllazëror fetar e kombëtar.
Si nacionalist i vendosur aspiroi e punoi për Shqipërinë etnike.
Për më shumë rreth jetës së këtij personaliteti mbarë shqiptar ju ftojmë të ndiqni këtë dokumentar të shkurtër!

Aqif efendi Sadiku ka lindur në vitin 1906 në fshatin Përshevcë të Tetovës. Mësimet e para fetare i ka marrë pranë Hasan efendi Rexhepit në medresenë e fshatit Përshevcë, ndërsa më pas është regjistruar në medresenë e Idriz efendi Muharemit në Tetovë.